han Zo zahraničia

Putin a Biden spolu TELEFONOVALI: Ak Rusko napadne Ukrajinu, príde RÝCHLA odpoveď!

Americký prezident Joe Biden varoval v sobotňajšom telefonáte svojho kremeľského náprotivku Vladimira Putina, že Spojené štáty budú reagovať rýchlo a rozhodne, ak Rusko napadne Ukrajinu.

Ilustračný obrázok k článku Putin a Biden spolu TELEFONOVALI: Ak Rusko napadne Ukrajinu, príde RÝCHLA odpoveď!
Zdroj: TASR/AP

Oznámil to Biely dom. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP.

Podľa Bieleho domu Biden zdôraznil, že „zatiaľ čo Spojené štáty sú naďalej pripravené zapojiť sa do diplomacie v plnej koordinácii s našimi spojencami a partnermi, sme rovnako pripravení aj na iné scenáre“. Biden Putinovi taktiež povedal, že ruská invázia by „viedla k rozsiahlemu ľudskému utrpeniu a zníženiu postavenia Ruska“.

O čom sa bavili?

================= Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy telefonát medzi Bidenom a Putinom nepriniesol žiadnu zásadnú zmenu v patovej situácii v súvislosti s ruskými jednotkami, ktoré sa hromadia pri hranici s Ukrajinou. Telefonický rozhovor bol „profesionálny a vecný a trval o niečo viac ako hodinu. Nedošlo k zásadnej zmene dynamiky, ktorá prebieha už niekoľko týždňov“, povedal novinárom pod podmienkou anonymity tento predstaviteľ.

Biely dom po skončení telefonátu medzi Bidenom a Putinom uviedol, že trval hodinu a dve minúty. „Zabezpečený hovor prezidenta Bidena s ruským prezidentom Putinom bol ukončený o 12:06 ((18:06 SEČ),“ informoval Biely dom.

Najskôr ministri

Podľa agentúry RIA Novosti rozhovoru prezidentov predchádzalo rokovanie ministrov zahraničných vecí a obrany oboch krajín.

RIA Novosti poznamenala, že Putin a Biden spolu naposledy telefonovali koncom minulého roka. Okrem toho začiatkom decembra mali rokovania vo formáte videokonferencie. Hlavnými témami týchto rozhovorov bolo urovnanie vnútroukrajinského konfliktu a poskytnutie právnych záruk pre bezpečnosť Ruska.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM