Aktualizované Správy Zo zahraničia

Putin reaguje na Prigožinovu vzburu: Označil ju za velezradu a pohrozil TRESTOM

Je možné, že v Rusku sa schyľuje k prevratu. Na nečakanú vzburu už zareagoval aj samotný šéf Kremľa.

Ilustračný obrázok k článku Putin reaguje na Prigožinovu vzburu: Označil ju za velezradu a pohrozil TRESTOM
Zdroj: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu uviedol, že vysoké „ambície“ niektorých jednotlivcov viedli k „vlastizrade“. Vyhlásil tiež, že urobí všetko pre to, aby ochránil Rusko. TASR správu prevzala z britskej stanice BBC.

Bodnutie do chrbta

Putin vo svojom televíznom prejave povedal, že v stávke je budúcnosť Ruska. Konanie vzbúrencov označil za „bodnutie do chrbta“ a „zradu“. Zároveň pohrozil „nevyhnutným trestom“ pre tých, ktorí rozdeľujú ruskú spoločnosť.

Ruský prezident zdôraznil, že „boli vydané všetky potrebné príkazy“ na riešenie tejto krízy. Počas svojho prejavu však ani raz priamo nespomenul šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, všíma si BBC.

Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že „zastaví“ najvyššie vedenie ruskej armády a vyzval Rusov, aby nekládli odpor jeho silám.

Osud Ruska

Šéf Kremľa odsúdil vzburu v čase, keď Rusko „bojuje o svoju budúcnosť v najťažšej bitke“, čím narážal na vojnu na Ukrajine. „Celá vojenská, ekonomická a informačná mašinéria Západu je vedená proti nám,“ uviedol.

„Tento boj, keď sa rozhoduje o osude našich ľudí, si vyžaduje zjednotenie všetkých síl, jednotu, konsolidáciu a zodpovednosť,“ pokračoval.

V sobotu ráno vyhlásil, že vagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získali kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami. Neskôr to potvrdil aj Putin a povedal, že situácia v Rostove nad Donom je „zložitá“.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM