ELA Správy Rôzne

VIDEO: Slovensko zasypali MEGAKRÚPY! Voda zaplavila už niekoľko obcí

Slovenskom sa ženú extrémne silné búrky. Ťažisko celej búrkovej situácie začína v okolí Banskej Bystrice a končí až nad Poľskom a nad Ukrajinou.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Slovensko zasypali MEGAKRÚPY! Voda zaplavila už niekoľko obcí
5
Galéria

Priamo nad našim územím sa vytvoril rozsiahly búrkový systém, ktorý je mimoriadne intenzívny. Tento búrkový systém je stále v pohybe a naďalej sa rozširuje.

Búrky a blesky

Aktuálne sa už tiahne od južného Slovenska, cez oblasť Tatier, až po Poľsko a Ukrajinu. Neustále sa rozširuje a k jeho rozvoju bude dochádzať aj v nadchádzajúcich hodinách. Teraz zasiahne predovšetkým Košický kraj, informuje iMeteo.sk.

Aktualizované 19:46 Búrková aktivita sa presúva do Košického kraja, no zotrváva aj v juhozápadnej časti Gemera. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. „Okrem mimoriadnej bleskovej aktivity búrky prinášajú aj prívalový dážď a krúpy,“ dodávajú meteorológovia.

Upozorňujú tiež, že studený front by mal naďalej spomaľovať. „Na východnom Slovensku a vo východnej časti stredného Slovenska preto očakávame, že intenzívne búrky budú pokračovať aj v priebehu noci,“ informujú.

Pre východné Slovensko a veľkú časť stredného platí až do sobotňajšieho (24. 6.) rána výstraha pred búrkami druhého stupňa.

Veľké krúpy

Riziko búrok v strednej a východnej časti územia SR pretrváva, najvyššia výstraha tretieho stupňa momentálne platí pre okresy Poprad, Brezno a južnú časť Banskobystrického kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

„Na strednom a východnom Slovensku sa sformovala rozsiahla a veľmi pomaly sa pohybujúca – takmer stacionárna – línia silných búrok,“ dodávajú meteorológovia na sociálnej sieti.

Upozorňujú, že búrky majú mimoriadnu bleskovú aktivitu a prinášajú aj veľké množstvo krúp, s priemerom dva až šesť centimetrov.

Ďalšie búrky sa už na západnom Slovensku nevyskytnú a väčšina územia zostane aj bez zrážok. To sa však rozhodne netýka stredného a východného Slovenska, kde búrky stále naberajú na intenzite.

Búrky vytopili niekoľko obcí

Naprieč Slovenskom sa tiahne rozsiahla línia búrok, ktorá nasáva veľmi teplý a vlhký vzduch. Búrky sa tak vyskytujú vo veľmi dobrom prostredí. To však prospieva ku extrémnym prejavom búrok. Búrky prinášajú predovšetkým prívalové zrážky a krúpy. Prívalové zrážky zaplavili napríklad obec Lokca na Orave.

„Jedna z najviac postihnutých oblastí je Liptovská Teplička. Aj podľa radarových odhadov tu mohlo spadnúť niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Úhrny zrážok sa odhadujú medzi 40 až 50 mm. V obci najskôr padali veľmi veľké krúpy a následne výdatný dážď zaplavil časti obce,“ dodáva iMeteo.

Padajú veľké krúpy

Silné búrky však vyčíňajú aj inde. Problémom sú najmä veľmi veľké krúpy, ktoré dosahujú priemer aj niekoľkých centimetrov. Takáto krúpa spadla napríklad v Čiernom Balogu. Ďalšie veľké krúpy spadli aj na severovýchode.

Celé pole búrok sa aktuálne sťahuje nad Košický kraj, kde v nadchádzajúcich minútach hrozia búrky s krúpami a s prívalovými zrážkami.

Búrky ustanú až vo večerných hodinách

Za studeným frontom, ktorý prináša búrky do oblasti východného Slovenska sa začína nad naše územie natláčať chladný vzduch. Vďaka nemu sa postupne situácia stabilizuje a v priebehu večerných hodín sa počasie upokojí. Počas zajtrajšieho dňa nás už čaká pokojnejšie počasie.

Zdroj: Dnes24.sk
Krúpy zasypali Slovensko 23. júna 2023
5
Galéria

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM