Cestovanie Ako ušetriť

RADÍME: Ako postupovať pri krádeži auta či nehode v zahraničí?

Idete na dovolenku autom? Poradíme, na čo myslieť v prípade nehody či krádeže auta, aby ste neskôr nemali opletačky s poisťovňou.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Ako postupovať pri krádeži auta či nehode v zahraničí?
Zdroj: TASR/AP

Ak ide o banálnu nehodu, stačí vyplniť Európsky záznam o nehode, ktorý by mal byť k dispozícii v každom aute. Ak sú na mieste svedkovia nehody, odporúča sa doplniť aj kontakt na nich. Záznam by mal obsahovať identifikáciu všetkých účastníkov nehody a vozidiel vrátane ich poisťovne.

Foťte aj značky vozidiel

Okrem kontroly technického stavu vozidla a nevyhnutných dokladov vrátane zelenej karty je pri cestovaní na dovolenku do zahraničia autom potrebné mať aj tlačivo „Správa o nehode“, ktoré je možné vytlačiť z internetu vo viacerých jazykoch.

„Určite si tiež urobte fotodokumentáciu a nezabudnite na registračné značky vozidiel. V prípade kolízie s autom, ktoré ťahá príves, foťte vždy značku ťažného vozidla. Stávajú sa prípady, že jeden z účastníkov nehody sa snaží miesto opustiť. Vtedy sa dá podľa ŠPZ vyhľadať,“ radí manažér pre poistenie motorových vozidiel poisťovne Uniqa Jan Kimmer.

Fotky si treba uschovať na účely preukazovania miery zodpovednosti na dopravnej nehode a doručiť ich spolu s oznámením škodovej udalosti do poisťovne.

Správu o nehode spolu s prípadnou správou od polície budú potrebovať poisťovne účastníkov nehody na posúdenie oprávnenosti nárokov na poistné plnenie.

Správne poistky

Každé auto by malo mať zo zákona povinné zmluvné poistenie (PZP), ktoré slúži na úhradu škôd spôsobených tretím osobám, a jeho platnosť preukazuje vodič v zahraničí tzv. zelenou kartou, ktorú je povinný mať pri ceste v zahraničí pri sebe. PZP platí v celej Európe, ako aj v niektorých ďalších krajinách.

V prípade cesty do zahraničia odporúča Kimmer uzatvoriť aj havarijné poistenie. To pokryje škody, ktoré si môže vodič spôsobiť sám či mu ich spôsobí iné vozidlo, vandali alebo zvieratá.

Vo väčšine európskych krajín vrátane Slovenskej republiky a Českej republiky platí, že k nehode je nutné privolať políciu vo viacerých prípadoch.

Ide o prípady, ak došlo k zraneniu alebo usmrteniu osôb, ak bol poškodený majetok tretích osôb, ak je podozrenie na alkohol alebo návykové látky u protistrany, ak sa druhá strana odmietne identifikovať alebo opustí miesto nehody bez identifikácie, ak došlo k vysokej škode na vozidle, ktorá odhadom prevyšuje 3990 eur, alebo ak došlo k úniku nebezpečných látok na vozovku.

Tieto podmienky však nemusia byť vo všetkých európskych krajinách rovnaké. Preto sa odporúča zavolať a vysvetliť okolnosti nehody na polícii v konkrétnej krajine. Sú totiž krajiny, kde môžu byť predpisy prísnejšie.

Krádež či vykradnutie

Ak počas dovolenky príde človek o auto, udalosť by mal ihneď nahlásiť na miestnej polícii. Ak neovláda jazyk danej krajiny, je potrebné kontaktovať asistenčnú službu svojej poisťovne, ktorá pomôže s prekladom.

„Na tieto prípady sú klientom k dispozícii asistenčné služby, ktoré poskytujú telefonické tlmočenie a preklady aj pri styku s políciou, zorganizujú tlmočníka pre policajné vyšetrovanie a poradia aj s prekladmi pri vypĺňaní dokladov,“ vysvetľuje manažér pre likvidáciu škôd z motorových vozidiel Uniqa Jiří Moravec.

Z polície treba vyžiadať potvrdenie o nahlásení krádeže, ktoré bude potrebovať poisťovňa, aby mohla začať riešiť poistnú udalosť. Následne by mal poškodený nahlásiť krádež aj svojej poisťovni a oznámiť jej všetky informácie o zmiznutom vozidle a okolnostiach krádeže.

Môžu vám dať aj náhradné vozidlo

Asistenčná služba poisťovne v prípade potreby poskytne ubytovanie alebo náhradné vozidlo na dopravu do cieľa, v prípade pripoistenia rozšírených služieb má klient nárok i na letenku. O službe, ktorá bude poskytnutá, rozhodne na základe posúdenia konkrétnej situácie operátor asistenčnej služby.

V prípade, že je auto havarijne poistené, krádež vozidla preplatí poisťovňa do 15 dní od ukončenia šetrenia poistnej udalosti. Na to však potrebuje potvrdenie od miestnej polície o nahlásení krádeže, policajné potvrdenie o ukončení vyšetrovania udalosti a poisťovni musí klient odovzdať doklady od auta a všetky kľúče od vozidla.

Ak vám auto vykradnú

Aj túto dovolenkovú sezónu sa objavujú prípady vykrádania áut dovolenkárov na odpočívadlách a parkoviskách. Ak v zahraničí ukradnú veci z auta, platí rovnaký postup ako pri krádeži vozidla.

Udalosť treba okamžite nahlásiť miestnej polícii a vyžiadať si policajnú správu o krádeži pre poisťovňu.

Ilustračné foto

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM