Správy Zo Slovenska

Remišovú s Naďom takto bežne neuvidíme: Prečo pózovali s kladivami v rukách? VIDEO a FOTO

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) slávnostne odštartovali práce za viac ako 1,8 milióna eur. Čoho sa týkajú?

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V Múzeu Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici sa začína rozsiahla rekonštrukcia, ktorá spočíva v oprave strechy i vybudovania nového otvoreného depozitára. Práce za viac ako 1,8 milióna eur v piatok spoločne s riaditeľom múzea Marianom Uhrinom slávnostne odštartovali minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Do múzea zateká

Múzeum SNP získalo na projekt s názvom Otvorený depozitár z takzvaných nórskych fondov takmer milión eur, ďalších vyše 800-tisíc eur na doplnkové práce pre múzeum vyčlenil rezort obrany. „Okrem výstavby samotného depozitára je potrebný aj mobiliár. Začíname okamžite s opravou strechy, ktorá má svoj vek a problémy,“ skonštatoval Naď s tým, že do múzea zateká a nová strecha prispeje k vyššej energetickej efektívnosti budovy.

Múzeum SNP má vo svojom zbierkovom fonde približne 17-tisíc predmetov, väčšina z nich je uložená v depozitári v podzemí múzea. Predmety podľa Uhrina v týchto priestoroch nie sú uložené adekvátnym spôsobom a múzeum už navyše nemá kapacitu na získavanie nových, keďže ich nemá kde ukladať. Problém má vyriešiť nový otvorený depozitár, ktorý vznikne rekonštrukciou bývalých administratívnych priestorov.

Ako prebehne rekonštrukcia?

„Po realizovaní tejto stavby získame priestory, ktoré budú technologicky a klimaticky vhodné pre uloženie zbierkových predmetov. Jednotlivé depozitáre budú nastavené pre rôzne materiálové skupiny, budeme prispôsobovať klímu textilu, kovu a drevu,“ uviedol Uhrin. Ako dodal, samotné rekonštrukčné práce by mali trvať približne 12 mesiacov, múzeum bude počas tohto obdobia otvorené pre verejnosť bez obmedzení.

„Múzeum SNP je jedno z najdôležitejších múzeí, ktoré máme. Tu sa vystavujú predmety, fotografie, vojenská technika, zbrane, dokumenty, ktoré nie sú len mŕtvymi predmetmi, ale za každým jedným predmetom je hrdinský príbeh nášho národa,“ skonštatovala Remišová. Ako dodala, nový depozitár bude okrem ochrany predmetov slúžiť aj pre vedecké a študijné účely, prístupný bude i verejnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V Múzeu SNP začínajú s opravou strechy a budovaním nového depozitára
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM