MI Zo Slovenska Politika

Matovičovi došli čisté trenírky, stihol pivo i koláč pre Merkelovú: Slováci mu naložili!

S premiérom už strácajú trpezlivosť aj obyčajní ľudia. Presne tí mu v komentároch pod jeho statusmi na sociálnej sieti dohovárajú, aby sa v Bruseli nesprával ako turista, ale ako premiér.

Ilustračný obrázok k článku Matovičovi došli čisté trenírky, stihol pivo i koláč pre Merkelovú: Slováci mu naložili!
10
Galéria

Ak by sme hodnotili prácu premiérov na historickom summite v Bruseli len podľa ich Facebooku, Igor Matovič by z toho vyšiel veľmi zle.

O svojich aktivitách počas piatich extrémne náročných dní informoval neustále, ale väčšinou to boli fotky jedla, výhľadu z okna alebo jeho pózovanie na policajnej motorke. Ako makali jeho kolegovia Viktor Orbán či Andrej Babiš?

Mal čas aj na pivo

Z premiérovej komunikácie na Facebooku sa verejnosť nedozvedela prakticky nič z toho, čo sa v Bruseli snažil pre Slovensko vybojovať.

Zato si všetci mohli prečítať, aké tam majú hranolky, čo jedia európski lídri počas rokovaní i to, že sa I. Matovičovi už minula čistá bielizeň.

“Tak rád by som vám sem dal foto z toho, ako suším na slniečku pod oknom v hoteli opraté tričko, ponožky a … ale radšej nedám a zostane vám len predstavivosť,” uviedol premiér na Facebooku.

A ľudia sa dozvedeli aj to, že premiér mal aj počas extrémne náročných rokovaní o miliardách eur čas ísť večer na pivo: “… toto je výhľad z 24. poschodia na popolnocový Brusel – mesto, v ktorom sa práve rozhoduje o najväčšom záchrannom pláne v histórii Európy … a my si ešte skočíme na jedno belgické :-),” napísal I. Matovič.

Z premiérskeho facebooku to vyzeralo, akoby bol premiér na školskom výlete a nie na historickom summite, čo mu dali pocítiť aj ľudia v komentároch.

Čo robili iní?

Summit bol predovšetkým príležitosťou vyrokovať pre svoju krajinu čo najviac peňazí a čo najlepšie podmienky na ich čerpanie. To je možné len neúnavnými rokovaniami v zákulisí s vplyvnými európskymi lídrami.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa na svojom Facebooku pochválil separátnym rokovaním s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou i francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. “92 hodín práce, 12 hodín oddychu, 0 hodín zábavy,” zhrnul maďarský premiér svoj pobyt v Bruseli.

Podobne sa na sociálnej sieti predviedol aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. “Boli to dlhé a náročné rokovania. Pre mňa osobne to boli stovky hodín rozhovorov, hektolitre kávy, desiatky stretnutí s hlavami štátov EÚ,” napísal poľský líder.

A rovnaký nápor prežíval aj český premiér Andrej Babiš, hoci aj on na Facebooku zverejnil jednu fotku z reštaurácie, kde si pochutnával na belgických hranolkách.

Bola to však výnimka a jeho celá komunikácia bola vecná. “Pracujeme a bojujeme spoločne za záujmy našej krajiny. Od štvrtka ideme takmer non stop,” uviedol A. Babiš.

Je tam na výlete?

Uprostred summitu, keď sa rozhodovalo o miliardách eur, premiér zverejnil video z príjemnej reštaurácie, kde na trúbku vyhrával pouličný hudobník. Igor Matovič pripojil aj veľavravný komentár – Dobrú chuť! To mnohých ľudí na Slovensku dopálilo.

“Vyzerá to, že si tam na výlete a nie na vážnom jednaní.. je to neuveriteľne trápne,” napísal jeden z komentujúcich. Iný zas identifikoval aj miesto, kde si Igor Matovič užíval obed na slniečku:

“Pán premiér si užíva vo Wittamer na Place du Grand Sablon. Dúfam, že aj trafíte nazad do Euroštvrte a držím palce, nech teda tie rokovania šťastne uzavriete a už sa popri turistickom sprievodcovi dozvieme aj niečo o výsledku rokovaní.”

Niektorí priaznivci želajú v komentároch premiérovi dobrú chuť, ale väčšina ľudí ho zasypáva výčitkami:

“Pán premiér, buďte taký láskavý a povedzte nám, že čo ste tam pre Slovensko vybojovali a vyrokovali. Máme málo správ…Bože, nechovajte sa ako pubertiak na výlete, ktorého rodičia pustili prvýkrát z domu bez dozoru… Na dovolenku by ste mohol chodiť za vlastné peniaze a nie za naše.”

Článok pokračuje pod fotografiou, ku ktorej Matovič napísal:

„Peťo Pollák pozval na večeru … a kukajte ich v čom nám mušle donesli,) … pre tých, čo im nič dobré nie je – len sa nebojte, raz sa zase dožijete svojho premiérka, ktorý vás bude s jamôčkami v líčkach okrádať o miliardy … a vy budete môcť zase slastne pri tom vzdychať,).“

Koláč pre Merkelovú

Igor Matovič sa síce nemohol pochváliť samostatným rokovaním s nemeckou kancelárkou alebo francúzskym prezidentom, ale našiel si spôsob, ako sa k nim dostať, hoci dosť netradične.

“Ja som priniesol pani nemeckej kancelárke slivkový koláč. Dvakrát mi ho chválila, lebo sa jej zišiel, keďže v ten deň mala sviatok a do pol noci sme rokovali. Aj Francúzom chutil, ktorí prišli na návštevu,“ uviedol na tlačovke premiér.

Francúzskeho prezidenta Macrona zas v noci vyskúšal, či skutočne spozná M. R. Štefánika podľa jeho busty, ktorá je vystavená na slovenskom zastúpení v Bruseli. “Nehral to na nás, skutočne ho pozná,” vyhlásil premiér.

Pozrite si v galérii, ako zachytili svoju účasť v Bruseli premiér Matovič.

Premiér Igor Matovič v Bruseli 20. júla 2020
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM