Recept na dnes

Romana pečie medovníky vyše 25 rokov: Tento RECEPT sa jej osvedčil

Na niektorých medovníkoch by ste si mohli aj "zuby vylámať". Nie však na tých, ktoré si upečiete podľa Romaninho receptu.

Ilustračný obrázok k článku Romana pečie medovníky vyše 25 rokov: Tento RECEPT sa jej osvedčil
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk

Zaujíma vás, ako sa kedysi piekli medovníky alebo hľadáte ten najlepší recept? O svoje skúsenosti sa podelila Romana Píteková zo Svätoplukova. Ako sama prezradila, medovníky pečie už viac ako 25 rokov. S jej začiatkami sa stotožní nejedna žena.

„Začala som ako mladá gazdinka. Chcela som vyskúšať niečo nové, tradičné. Pri ozdobovaní som mala pomocníka – malého synčeka,“ hovorí Romana.

Pri pečení pátrala aj po tradíciách a na výrobu medovníkov dostala dokonca regionálnu značku Nitrava.

Ako sa piekli medovníky kedysi?

„Kedysi sa medovníčky nevykrajovali ako dnes, ale cesto sa vtláčalo do drevených foriem, ktoré mali vyrezaný krásny reliéfny vzor kvetov, koníkov, srdiečok, rybičiek a iných vzorov,“ vysvetľuje Romana.

Formy mali byť vyrezané z hruškového alebo čerešňového dreva rôznych veľkostí a tvarov, často s náboženskou tematikou.

„Cesto sa vtláčalo do drevených múkou vysypaných foriem a následne sa cesto s obtlačeným reliéfom vybralo z formy. Používali sa i drevené valčeky s rôznym vzorom. Takéto medovníčky sa pokladali na plech, ktorý bol vymastený včelím voskom zabaleným v plátne,“ pokračuje Romana.

Pôvodne bolo cesto tuhšie, a preto aj medovníky z neho boli tvrdšie. „Surovina, ktorá určuje akosť medovníkov, je kvalitný včelí med. Môže byť použitý svetlý alebo tmavý, ten je aromatickejší a viac zafarbuje,“ poradila Romana.

Recept na medovníky od Romany

Cesto: 1050 g hladká múka T 650 zelená, 450 g práškový cukor, 3 kávové lyžičky sóda bikabróna, 400 g medu, 3 polievkové lyžice kakaa, zmes korenia škorica, klinčeky, aníz, badián, fenikel, muškátový orech, vanilkový struk, kardamón, ďumbier, nové korenie, čierne korenie, kurkuma, citrónová kôra, 6 celých vajec.

Postup: Dobre vypracované cesto necháme odležať v chlade 4 a viac dní. Nasleduje rozvaľkanie cesta a vykrajovanie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C do zlato-žlta podľa veľkosti medovníkov. Ešte teplé medovníky môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo vodou. Po vychladnutí môžeme zdobiť bielkovou polevou rôznej farby.

Poleva na zdobenie: Bielok, práškový cukor 2 až 3 krát preosiaty, citrónová šťava po kvapkách. Miešame, ak máme polevu hustú, pridáme citrónovú šťavu.

„Pokiaľ má niekto iný recept, ako tento môj, môže mať medovníčky tvrdšie, a preto je ich potrebné uchovávať v uzavretej kovovej alebo sklenej nádobe s pridaním krajca chleba alebo s rozkrojeným jabĺčkom na tmavom a chladnom mieste,“ dodala na záver Romana zo Svätoplukova.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Vianoce a pandémia

Romana pečie medovníky viac ako 25 rokov, prezradila svoj RECEPT
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk

Najčítanejšie