Zo Slovenska

Rozpočet pre zdravotníctvo je EUTANÁZIA na národe! Odídu zdravotníci do zahraničia?

Zástupcovia zdravotníkov už v stredu zopakovali, že návrh rozpočtu pre tento rezort považujú za nedostatočný.

Ilustračný obrázok k článku Rozpočet pre zdravotníctvo je EUTANÁZIA na národe! Odídu zdravotníci do zahraničia?
Zdroj: TASR/AP

Výpadok pre zdravotníctvo vo výške 232 miliónov vo forme zníženia platieb za poistencov štátu z dielne ministra financií Igora Matoviča zdvihol zo stoličky poisťovne, opozíciu, odborníkov a zdravotníkov. Ale ako neskôr upresnil, keď bude treba, výpadok sa dofinancuje.

Po rokovaní odvetvovej tripartity to potvrdil šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Hovoril aj o možnosti dofinancovania na budúci rok vo výške 220 miliónov eur.

Lengvarský zdôraznil, že na utorkových (12. 10.) rokovaniach vysvetlili rezortu financií potreby zdravotníckeho sektora. „Mám dojem, že došlo k nejakej zhodne a dnes to bolo potvrdené aj na rokovaní hospodárskej a sociálnej rady, keď rezerva, ktorá bola vytvorená na ministerstve financií, bude slúžiť na potreby ministerstva zdravotníctva,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

Výsmech politikov

Slovenská lekárska komora (SLK), Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) či Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) sú presvedčení, že plánovaný rozpočet na rok 2022 je v kapitole zdravotníctvo nedostatočný.

Od vlády a poslancov Národnej rady (NR) SR žiadajú, aby predložený návrh neschválili. Rozpočet by sa mal podľa ich názoru zvýšiť.

„V prípade, že by bol prijatý v predloženej podobe, je výsmechom všetkých vyhlásení politikov o význame a obetavosti lekárov a ostatných zdravotníkov pre pacientov, zvlášť v období pretrvávajúcej pandémie,“ uviedla za komoru slovenských lekárov pre TASR jej manažérka pre komunikáciu a médiá Nancy Závodská.

Chýbajúce financie budú podľa lekárov aj sestier viesť k ďalšiemu odchodu zdravotníckeho personálu, ale aj študentov týchto odborov do zahraničia.

SLK predpokladá, že by mohlo dôjsť aj k poklesu záujmu mladých ľudí o štúdium zdravotníckych odborov. Nasledovalo by aj ďalšie zníženie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre našich občanov.

Komora lekárov však zdôraznila, že ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) v boji za zvýšenie prostriedkov pre zdravotníctvo v rozpočte na budúci rok podporuje. Pridala sa tak väčšine zástupcov zdravotníkov na Slovensku.

Prázdne slová

Komora sestier si myslí, že vláda nevie splniť záväzok zvýšiť mzdy sestrám a pôrodným asistentkám tak, ako sľubovala. „Vyjadrenia kompetentných, aké sú sestry a pôrodné asistentky potrebné, nenahraditeľné, zle ohodnotené, ako si vážia našu prácu, už vyznievajú skôr ako výsmech a populizmus. Prázdne slová nám nenakŕmia naše deti,“ uviedla SK SaPA vo svojom stanovisku s dôvetkom, že na Slovensku chýba približne 14-tisíc sestier.

Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský zdôraznil, že nielen pandémia vyčerpáva záchranárov. Tých aktuálne chýba približne desať percent a núti ďalších rozmýšľať o zmene zamestnania.

Poukázal na to, že ich požiadavkou bolo zvýšenie koeficientov pre záchranárov v objeme približne 12,5 milióna eur na rok 2022, a to iba pre pracovníkov záchrannej služby, kde nie sú ešte zarátaní záchranári na operačnom stredisku ZZS, u hasičov, v horskej službe či armáde.

Mzdy sú slabé

Štátny rozpočet však s týmto zvýšením nepočíta, keďže podľa odhadov komory by bolo nad rámec predloženého rozpočtu potrebných na zvýšenie koeficientov všetkých zdravotníkov navyše do 200 miliónov eur.

„Ak nedôjde k zvýšeniu koeficientov, mzda záchranára porastie v roku 2022 o 3,75 p­ercenta, čo pri štvorpercentnej inflácii znamená, že zdravotnícky záchranár zarobí za svoju prácu ešte menej ako v roku 2021. A to uprostred tretej vlny pandémie,“ uzavrel Majerský.

Eutanázia na národe

Návrh štátneho rozpočtu pre oblasť zdravotníctva je podľa Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZASS) deštrukčný až likvidačný. Odborári ho vnímajú ako hrubý rozpor voči programovému vyhláseniu vlády. Tvrdia, že návrh rozpočtu nepočíta ani s krytím zákonného nárastu tarifných platov od 1. januára budúceho roka. Poslancov Národnej rady (NR) SR vyzývajú, aby rozpočet zvýšili.

„Ak sa v pláne obnovy uvádza, že existujúca sieť nemocníc na Slovensku je výrazne zastaraná, alebo ďalšie konštatovanie, že zdravotnícky personál je prestarnutý, že chýbajú financie na vybavenie či opravy nemocníc, tak týmto návrhom zákona o štátnom rozpočte sa vzďaľujeme vyspelým krajinám,“ povedal predseda zväzu Anton Szalay.

Slovenské zdravotníctvo prirovnal k „potápajúcemu sa Titanicu, ktorý smeruje k východu a juhu Európy.“

Poukázal aj na ďalšiu vlnu pandémie nového koronavírusu, nedostatok zdravotníckeho personálu, ktorý bojuje s vyhodením a uvažuje o odchode. Takýto návrh preto zväz označil za „eutanáziu na vlastnom národe.“

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM