Cestovanie

Rumunsko zaradilo Slovensko medzi RIZIKOVÉ krajiny: Slovákov čaká povinná karanténa!

Povinnosť domácej karantény neplatí pre plne zaočkované osoby, osoby s negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ani pre osoby, ktoré ochorenie počas posledných 180 dní prekonali.

Ilustračný obrázok k článku Rumunsko zaradilo Slovensko medzi RIZIKOVÉ krajiny: Slovákov čaká povinná karanténa!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Rumunsko zaradilo Slovensko medzi rizikové krajiny, do tzv. žltej zóny. Cestujúci, ktorí nespĺňajú podmienky stanovených výnimiek, sú tak od piatka (24. 9.) po vstupe do krajiny povinní zotrvať v 14-dňovej domácej karanténe. Na svojom webe na to upozorňuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Povinná karanténa

Povinnosť domácej karantény neplatí pre plne zaočkované osoby proti ochoreniu COVID-19, osoby s negatívnym výsledkom RT-PCR testu (nie starším ako 72 hodín), ani pre osoby, ktoré ochorenie počas posledných 180 dní prekonali.

Výnimkami sú aj žiaci, študenti, rumunskí občania alebo občania s bydliskom alebo pobytom mimo Rumunska, ktorí navštevujú školy a inštitúcie z Rumunska alebo mimo krajiny, ktorí dochádzajú denne a preukážu sa potvrdením.

Výnimka tiež platí v prípade, že musia absolvovať skúšky alebo iné aktivity súvisiace so začiatkom alebo ukončením štúdia. V prípade, že sú neplnoletí, platí výnimka aj pre ich sprevádzajúcich. Do karantény nemusia ísť ani osoby nachádzajúce sa v tranzite, „ak opustia Rumunsko do 24 hodín od vstupu do krajiny,“ priblížil rezort.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM