Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Rusi nového Batmana v kine neuvidia: K BOJKOTU sa pridávajú aj Apple, Facebook či Shell

Technologické giganty obmedzeniami reagujú na ruskú agresiu na Ukrajine. Rusi tak prídu o viacero služieb a nepozrú si ani niektoré kinopremiéry.

Ilustračný obrázok k článku Rusi nového Batmana v kine neuvidia: K BOJKOTU sa pridávajú aj Apple, Facebook či Shell
Zdroj: TASR/AP

Odmietavé reakcie na ruskú inváziu, ktorá na Ukrajine začala minulý štvrtok (24. 2.), prichádzajú z viacerých strán. Okrem sankcií, ktoré na Rusko uvalila Európska únia či iné štáty, bojkotujú ruskú agresiu aj niektoré súkromné spoločnosti. A to aj tie najväčšie a najznámejšie.

Rusi si napríklad vo svojej krajine už nenakúpia produkty od Apple, YouTube zablokoval kanály ruských provládnych médií a k vlne odporu sa pridali aj známe americké filmové štúdiá.

Občania Ruska tak pocítia následky invázie nielen na životnej úrovni, ale aj v oblasti športu, kultúry, umenia i spoločenského života.

Apple zastavil predaj

Americká spoločnosť Apple úplne pozastavila predaj svojich produktov v Rusku v reakcii na vojenskú agresiu voči Ukrajine.

„Pozastavili sme predaj všetkých produktov v Rusku. (Už) minulý týždeň sme zastavili všetok export našich produktov do tejto krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení Apple, ktoré zverejnili americké médiá.

Spoločnosť zároveň oznámila, že v Rusku obmedzuje Apple Pay aj ďalšie svoje služby a že zablokovala sťahovanie aplikácií ruských štátnych médií RT a Sputnik mimo územia Ruska.

Stopka pre YouTube kanály

Videoplatforma YouTube zablokovala pre svojich užívateľov v Európe kanály ruských provládnych médií RT a Sputnik.

„S okamžitou platnosťou blokujeme YouTube kanály RT a Sputniku v celej Európe,“ uviedla táto dcérska spoločnosť firmy Google v e-maile, z ktorého cituje AFP.

Očakávané kinopremiéry nebudú

Americké filmové spoločnosti Disney, Sony Pictures a Warner Bros pozastavujú uvádzanie svojich filmov v kinách v Rusku.

„Vzhľadom na nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu a dramatickú humanitárnu krízu pozastavujeme uvádzanie kinofilmov v Rusku, vrátane pripravovaného filmu Turning Red od Pixaru,“ uviedlo štúdio Disney vo svojom vyhlásení.

Spoločnosť Sony Pictures tiež uviedla, že pozastaví plánované filmové premiéry v Rusku vrátane pripravovaného titulu Morbius.

Niekoľko hodín po oznámení rozhodnutia štúdia Disney spoločnosť Warner Bros oznámila, že pozastavuje uvedenie svojho celovečerného filmu The Batman v Rusku.

Meta a Twitter

Americká spoločnosť Meta, prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook, ako aj Twitter v pondelok ohlásili kroky v boji proti dezinformáciám týkajúcim sa ruského útoku na Ukrajinu, ktoré sa objavujú na on-line platformách ruských štátom kontrolovaných mé­dií.

Spoločnosť Meta obmedzí prístup k ruským štátnym médiám RT a Sputnik v celej Európskej únii, oznámil šéf pre globálne záležitosti Nick Clegg. Dodal, že Meta tak reaguje na žiadosť zo strany vlád mnohých krajín a EÚ.

Twitter oznámil, že k príspevkom, v ktorých sa zdieľajú odkazy na ruské štátne médiá, pridá upozornenia a podnikne kroky na obmedzenie šírenia takéhoto obsahu.

Škrty v reklamách

Google okrem oznámil, že zakázal ruským štátnym médiám zobrazovať reklamy na svojich platformách. Pripojil sa tak k podobnému rozhodnutiu svojej dcérskej spoločnosti YouTube.

Tento krok nasledoval po vlne kritiky platforiem tzv. Big Tech, teda piatich technologických gigantov (Google, Amazon, Facebook, Apple a Microsoft), že aj po začiatku invázie umožňujú ruským firmám umiestňovať reklamu.

V piatok spoločnosť Meta, prevádzkujúca sieť Facebook, oznámila, že na svojich platformách pozastaví zobrazovanie reklamy ruských štátnych médií. Podobne je to s Twitterom, ktorý dočasne zastavil zobrazovanie reklamy na Ukrajine aj v Rusku.

Netflix povedal nie

Streamovacia služba Netflix potvrdila, že navzdory zákonu platnému od 1. marca ruskú štátnu propagandu vysielať odmieta. Uvedená právna norma vyžaduje, aby streamovacie služby, ktoré v priebehu jedného dňa využije viac ako 100 000 použí­vateľov, mali v ponuke 20 hlavných ruských federálnych televíznych kanálov, z ktorých mnohé vysielajú kremeľskú propagandu.

„Vzhľadom na súčasnú situáciu nemáme v pláne pridať tieto kanály do našej služby,“ povedal hovorca Netflixu pre magazín Hollywood Reporter. Netflix odmietol komentovať, či mala vojna na Ukrajine vplyv na jeho plány expanzie v Rusku.

Blokované funkcie Googlu

Americká spoločnosť Google v súvislosti s vpádom ruskej armády na Ukrajinu zablokovala tamojším používateľom vo svojej službe Google Maps dve funkcie, ktoré poskytujú informácie v reálnom čase.

Prvá deaktivovaná funkcia zobrazovala hustotu premávky a bola využívaná na monitorovanie konfliktu z diaľky. Google však poznamenal, že v režime navigácie je stále dostupná. Druhá dočasne zablokovaná funkcia s názvom Live Busyness zobrazovala vyťaženosť konkrétneho miesta v rôznych časoch.

Spoločnosť Google uviedla, že tieto opatrenia prijala po konzultácii s miestnymi predstaviteľmi v záujme bezpečnosti obyvateľov Ukrajiny.

Shell sa zbaví podielov

Britský ropný koncern Shell podobne ako ďalšie firmy odchádza z Ruska.

Shell oznámil, že sa zbaví všetkých svojich podielov v spoločných podnikoch s ruským Gazpromom. Aj tu je dôvodom ruská invázia na Ukrajinu.

Shell uviedol, že predá 27,5-percentný podiel v exportnom termináli LNG Sachalin-2, 50-percentný podiel v Salym Petroleum Development, rovnako ako ukončí svoje zapojenie do projektu plynovodu Nord Stream 2.

Viac aktuálnych správ o konflikte na Ukrajine

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM