han Technológie

Rusi OBMEDZILI prístup k ďalšej spravodajskej službe: Tvrdia, že prináša KLAMSTVÁ

Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) obmedzila prístup k internetovej spravodajskej službe.

Ilustračný obrázok k článku Rusi OBMEDZILI prístup k ďalšej spravodajskej službe: Tvrdia, že prináša KLAMSTVÁ
Zdroj: Unsplash.com

Ide o Google News, ktorú v Rusku obviňujú, že poskytuje prístup k „nepravdivým“ informáciám o vojenskej ofenzíve na Ukrajine. Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovali ruské tlačové agentúry.

K tomuto rozhodnutiu došlo na požiadavku ruskej generálnej prokuratúry, vyplýva z vyhlásenia Roskomnadzoru, ktoré citovali tlačové agentúry.

Služba Google News podľa Roskomnadzoru „poskytovala prístup k početným publikáciám a materiálom, ktoré obsahovali nepravdivé informácie… o smerovaní špeciálnej vojenskej operácie na ukrajinskom území“.

Spoločnosť Google „potvrdila, že niekoľko ľudí v Rusku má ťažkosti s prístupom do aplikácie Google News a na príslušnú webovú stránku – a nie je to v dôsledku technických problémov na našej strane“, uviedol podľa AFP jeden z hovorcov spoločnosti.

Kontrola na internete

Od začiatku ruskej vojenskej intervencie na susednú Ukrajinu ruská vláda výrazne sprísnila kontrolu nad informáciami na internete, považovanom za jeden z posledných zdrojov slobodného prejavu v Rusku, konštatuje AFP.

Mnohým ruským a zahraničným médiám vrátane britskej stanice BBC obmedzili on-line služby a americké sociálne siete Facebook a Instagram boli moskovským súdom vyhlásené za „extrémistické“. Obmedzený bol aj prístup na sociálnu sieť Twitter.

Roskomnadzor minulý týždeň obvinil z „teroristických“ aktivít aj amerického giganta Google a jeho videoslužbu YouTube, čo je podľa AFP prvým krokom k možnému zablokovaniu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM