Aktualizované Zo zahraničia

Rusi zbombardovali detskú nemocnicu: ZVERSTVO! Pod troskami sú deti, napísal Zelenskyj

Ruské vojsko zasiahlo pri ostreľovaní ukrajinského mesta Mariupol detskú nemocnicu. Situácia je podľa Červeného kríža apokalyptická.

Ilustračný obrázok k článku Rusi zbombardovali detskú nemocnicu: ZVERSTVO! Pod troskami sú deti, napísal Zelenskyj
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Ruská armáda pri stredajšom ostreľovaní ukrajinského mesta Mariupol zasiahla a zničila detskú nemocnicu a pôrodnicu, tvrdia miestni činitelia aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR túto informáciu prevzala zo stanice Sky News.

Zdevastovaný komplex

„Deštrukcia je kolosálna,“ uviedla na sociálnych sieťach mariupolská mestská rada. Počet obetí či zranených nebol bezprostredne známy. Zelenskyj však na Twitteri napísal, že pod troskami budovy sú „ľudia, deti“ a útok na nemocnicu označil za „zverstvo“, informuje agentúra AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil na Twitteri video, ktoré zachytáva značne poškodený nemocničný komplex s rozbitými oknami, zrútenými múrmi a zničeným interiérom. Podľa neho ide dôsledok „priameho zásahu“, ktorý má na svedomí ruská armáda, píše AFP.

Podľa predbežných údajov úradov v Mariupole si ruský vzdušný úder nevyžiadal obete na životoch, ale zranenia pri ňom utrpelo 17 zamestnancov nemocnice. Agentúra Reuters v tejto súvislosti požiadala o vyjadrenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý zareagoval stručným vyhlásením: „Ruské sily neútočia na civilné ciele“.

Vykopú masové hroby

Situácia v Mariupole, kde nefunguje kúrenie, tečúca voda, kanalizácia ani telefónne siete, je podľa Červeného kríža „apokalyptická“. Zástupca mariupolského starostu Serhej Orlov tvrdí, že dosiaľ v meste zahynulo najmenej 1200 ľudí, ale že reálny počet je pravdepodobne oveľa vyšší.

Mesto plánuje dať vykopať masové hroby, aby mali kam dať mŕtve telá, ktoré momentálne ležia v uliciach, dodal Orlov.

V ostatných dňoch zlyhali viaceré pokusy evakuovať civilistov z tohto strategicky dôležitého prístavného mesta, ktoré obliehajú ruské jednotky, pripomína Sky News.

Prečítajte si tiež

Výzva premiéra

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyzýva tých, ktorí šíria proruské dezinformácie, aby s tým prestali. Uviedol to na sociálnej sieti. Reagoval na informácie o bombardovaní v ukrajinskom Mariupole, kde Rusi zbombardovali pôrodnicu: „Rusi zbombardovali pôrodnicu v Mariupole. Zahynulo tu mnoho žien a detí. Nemali šancu sa brániť, utiecť. Nič."

Heger kritizuje, že niektorí politici a istá malá časť spoločnosti stále tvrdia, že na Ukrajine nejde o vojnový zločin. „Z úcty k obetiam, ktoré sa ničím neprevinili, vás vyzývam, prestaňte šíriť tieto lži a dezinformácie. Prestaňte klamať slovenských občanov,“ uviedol.

Podľa predsedu vlády sa ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine dopustil zločinu. „Kto ho obhajuje alebo sa ho zastáva, tak sa spolu s ním podieľa na vraždení civilného obyvateľstva Ukrajiny,“ dodal predseda vlády SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac aktuálnych správ o konflikte na Ukrajine

Rusi zbombardovali detskú nemocnicu v Mariupole
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM