Zo zahraničia

Šéf WHO: Pandémia zapríčinila najkatastrofálnejšie narušenie vzdelávania v dejinách

Podľa WHO aj UNICEF-u je dôležité, aby prezenčná výučba na školách pokračovala po prázdninách bez prerušenia, a to aj napriek šíreniu nákazlivejšieho variantu delta.

Ilustračný obrázok k článku Šéf WHO: Pandémia zapríčinila najkatastrofálnejšie narušenie vzdelávania v dejinách
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Učitelia a ďalší zamestnanci škôl by mali pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 patriť k uprednostňovaným skupinám obyvateľstva, aby tak bolo možné ponechať otvorené školy, a to ako v Európe, tak aj v strednej časti Ázie.

Uviedli to v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj Detský fond OSN (UNICEF), z ktorých spoločného vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Výučba musí pokračovať

Odborníci z WHO adresovali takéto odporúčanie krajinám v zmienenej oblasti už aj v novembri 2020, a síce ešte pred začiatkom vakcinačných kampaní v jednotlivých krajinách. Očkovanie učiteľov a zamestnancov škôl by podľa ich najnovšieho vyhlásenia malo prebiehať zároveň so zaistením toho, že sa vakcinácia dostane k „zraniteľným“ skupinám populácie.

Podľa WHO aj UNICEF-u je veľmi dôležité, aby prezenčná výučba na školách pokračovala po letných prázdninách bez prerušenia, a to aj napriek šíreniu nákazlivejšieho koronavírusového variantu delta.

„Má to zásadný význam pre vzdelanie detí, ich duševné zdravie a sociálne zručnosti, keďže školy pomáhajú našim deťom v tom, aby boli šťastnými a produktívnymi členmi spoločnosti,“ uviedol Hans Kluge, riaditeľ WHO pre Európu. „Pandémia zapríčinila najkatastrofál­nejšie narušenie vzdelávania v dejinách,“ do­dal.

Očkovanie detí

Organizácie WHO a UNICEF jednotlivé krajiny tiež vyzvali, aby zaočkovali deti nad 12 rokov trpiace zdravotnými ťažkosťami, pre ktoré sú vystavené väčšiemu riziku, že v prípade nákazy covidom, budú mať ťažký priebeh tohto ochorenia.

Zároveň upozornili aj na dôležitosť opatrení, ktoré počas pandémie zlepšia prostredie na školách, a to napríklad zabezpečenie lepšieho vetrania, vytvorenie menej početných tried, udržovanie rozstupov či pravidelné testovanie žiakov aj zamestnancov.

AFP v tejto súvislosti pripomína, že WHO už v júli odporučila, aby bolo na školách prioritou testovanie detí z „rizikových skupín“, ktoré vykazujú symptómy ochorenia COVID-19.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM