han Zo Slovenska

Búrky UDRELI v plnej sile: Vyradili z premávky VLAKY, niektoré MEŠKAJÚ aj dve hodiny!

Už je to tu! Meteorológovia predpovedali na dnešný večer (streda 21. júna) výrazné zhoršenie počasia, ktoré mali sprevádzať silné búrky. To sa aj stalo a kvôli nim nepremávajú vlaky.

Ilustračný obrázok k článku Búrky UDRELI v plnej sile: Vyradili z premávky VLAKY, niektoré MEŠKAJÚ aj dve hodiny!
Zdroj: Dnes24.sk

V úseku Kúty-Šelpice je z dôvodu nepriaznivého počasia od 18.50 h prerušená železničná doprava. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informovala na sociálnej sieti.

„Predpokladané meškanie vlakov je od 60 do 120 minút,“ priblížila ZSSK. Meškanie v trvaní takmer 70 minút má z dôvodu nepriaznivého počasia aj osobný vlak na trase Skalica-Senica. Pôvodne mal doraziť do Senice o 18.48 h.

Cez Slovensko postupuje z Moravy a Dolného Rakúska búrkový systém, ktorý je sprevádzaný mimoriadnou bleskovou aktivitou. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre celé Slovensko zväčša výstrahy prvého alebo druhého stupňa pred búrkami. Tretí stupeň výstrahy platí do 20.30 h v okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec.

O príchode silných búrok sme vás informovali v tomto ČLÁNKU.

Búrkový systém postupuje cez západné Slovensko ďalej na východ až juhovýchod. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval v stredu večer na sociálnej sieti. Naďalej platí na celom území Slovenska výstraha prvého alebo druhého stupňa pred búrkami.

„Línia intenzívnych búrok na čele systému nie je kompaktná, jadrá nemajú dlhú životnosť (systém áno) a majú výrazne odlišnú intenzitu,“ podotkli zo SHMÚ.

Najvýraznejšie jadro s mimoriadne vysokou bleskovou aktivitou (v maxime okolo 200 bleskov za minútu) aktuálne postupuje cez okres Topoľčany a je dokonca rozsiahlejšie ako samotný okres.

„Nárazy vetra dosahujú 90 kilometrov za hodinu a víria veľké množstvo prachu. Prechodne sa vyskytuje aj prívalový dážď a krúpy, výnimočne sú aj väčšie,“ dodali.

Bude to pokračovať

Podobný vývoj s prechodným lokálnym vývojom intenzívnych búrkových jadier na čele línie očakávajú na búrkovom systéme aj v najbližších hodinách. „Intenzita sprievodných javov bude preto v rámci búrkovej línie aj naďalej výrazne odlišná,“ ozrejmili.

Na celom území Slovenska sú až do stredajšej polnoci vydané výstrahy prvého alebo druhého stupňa pred búrkami. Vo viacerých okresoch platia tiež hydrologické výstrahy pred prívalovou povodňou.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM