Zo zahraničia

Silné gesto solidarity: Airbnb ponúka ubytovanie pre afganských utečencov ZADARMO

Podľa výkonného riaditeľa Airbnb Briana Cheskyho je potreba presídľovania afganských utečencov do USA a iných krajín „jednou z najväčších humanitárnych kríz našich čias“.

Ilustračný obrázok k článku Silné gesto solidarity: Airbnb ponúka ubytovanie pre afganských utečencov ZADARMO
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Populárna ubytovacia platforma Airbnb ponúkla v utorok bezplatné ubytovanie pre 20-tisíc afganskych utečencov z celého sveta. Zároveň v tejto súvislosti požiadala o pomoc ľudí, ktorí prostredníctvom Airbnb prenajímajú svoje nehnuteľnosti, informovala agentúra AP.

Jedna z najväčších kríz

Podľa výkonného riaditeľa Airbnb Briana Cheskyho je potreba presídľovania afganských utečencov do USA a iných krajín „jednou z najväčších humanitárnych kríz našich čias“.

„Cítime zodpovednosť, aby sme zakročili… Dúfam, že týmto inšpirujeme aj šéfov ďalších spoločností, aby spravili to isté,“ uviedol Chesky v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Evakuácia Afgancov

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v júli uviedol, že od januára tohto roku muselo svoje domovy v dôsledku neistoty a násilia opustiť až 270-tisíc Afgancov.

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) v pondelok oznámilo, že z Afganistanu za posledných 24 hodín evakuovali približne 16-tisíc ľudí. Počet ľudí premiestnených z Afganistanu od júla americkými lietadlami dosiahol už 42-tisíc, pričom 37-tisíc z nich evakuovali od polovice augusta, keď sa po dobytí Kábulu hnutím Taliban začali intenzívne evakuačné letecké operácie.

Taliban pri moci

Afganské militantné hnutie Taliban 15. augusta obsadilo hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať sa z tejto krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov a občanov, a tiež Afgancov, ktorí s nimi spolupracovali.

Prečítajte si aj

Evakuácia na letisku v Kábule, 22. augusta 2021
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM