Zo zahraničia

Situácia na Ukrajine je napätá: Slovensko však dôvod na stiahnutie diplomatov NEVIDÍ

Američania evakuovali svojich diplomatov z Kyjeva. Česká strana sa má rozhodnúť už o niekoľko hodín. Ako je na tom Slovensko?

Ilustračný obrázok k článku Situácia na Ukrajine je napätá: Slovensko však dôvod na stiahnutie diplomatov NEVIDÍ
14
Galéria
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Slovenská republika ani v súčasnej napätej situácii na východnej hranici Ukrajiny nevidí dôvod pripravovať evakuáciu slovenských diplomatov z Kyjeva. Po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v pondelok v Bruseli to potvrdil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Spravodajca TASR v Bruseli zároveň informoval, že Česká republika rozhodne o prípadnom stiahnutí svojich diplomatov z Ukrajiny zrejme v utorok.

Kľúčová prítomnosť

„Na zasadnutí som povedal, že v tejto chvíli nevidím dôvod, prečo by sme uvažovali o evakuácii diplomatického personálu,“ uviedol Korčok.

Dodal, že po komunikácii diplomatov EÚ so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom „bolo dovysvetlené“, že sťahovanie, ktoré v súčasnosti vykonávajú USA, sa týka len rodinných príslušníkov amerických diplomatov v Kyjeve.

„Za Slovensko som povedal, že toto je priestor pre diplomatov a ich prítomnosť na Ukrajine je v tejto chvíli kľúčová,“ zdôraznil.

Prečítajte si tiež

Rozhodnutia neprijali

Šéf českej diplomacie Jan Lipavský rovnako potvrdil, že Blinken pozíciu Spojených štátov vysvetlil v tom duchu, že Američania nesú zodpovednosť za svojich diplomatických pracovníkov na Ukrajine a prijímajú na ich ochranu náležité opatrenia.

Spresnil, že vláda ČR zatiaľ v tomto smere žiadne rozhodnutia neprijala, ale pozorne sleduje situáciu na Ukrajine a tiež napätie s Ruskom a o sťahovaní diplomatov rozhodne možno v utorok.

„Na utorok som zvolal na ministerstve zahraničných vecí krízový štáb, ktorý bude postupovať podľa procedúr daných zákonom. Vyhodnotíme situáciu, aby sme vedeli, ako ďalej postupovať, a následne poskytneme vyhlásenie. Nechcem túto situáciu dramatizovať, ale šťastie praje pripraveným,“ odkázal Lipavský.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Situácia na Ukrajine je vážna
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM