Aktualizované ELA Zo zahraničia

ŠKANDÁL popredných politikov a expremiéra: V Tepliciach mali nočnú ŽÚRKU napriek nariadeniam!

Hromadné akcie sú pritom v 5. stupni protiepidemického systému (PES) zakázané.

Ilustračný obrázok k článku ŠKANDÁL popredných politikov a expremiéra: V Tepliciach mali nočnú ŽÚRKU napriek nariadeniam!
Zdroj: pixabay.com

Zo soboty na nedeľu sa v hoteli Prince de Ligne v Tepliciach, ktorý patrí exposlancovi za ČSSD Petrovi Bendovi, napriek vládnym nariadeniam konala akcia, na ktorej sa zúčastnilo niekoľko politikov a im blízkych podnikateľov.

Porušili hneď niekoľko protipandemických opatrení. V pondelok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.

Aj bývalý premiér

Okrem podnikateľa Petra Bendu, ktorá mal oslavovať 50. narodeniny, sa akcie zúčastnil aj bývalý premiér Jiří Paroubek, poslanec a predseda Národnej športovej agentúry Milan Hnilička, podpredseda Rady ČT Jiří Šlégr a ďalších niekoľko desiatok osôb. Niektorí v hoteli prenocovali, iní odchádzali neskoro v noci.

Hromadné akcie sú pritom v 5. stupni protiepidemického systému (PES) zakázané.

Rovnako platí, až na výnimky, zákaz nočného vychádzania po 21.00 h. Hotely musia byť uzatvorené s výnimkou ubytovania v rámci pracovných ciest, prípadne ubytovania ľudí v karanténe.

Návštevníci podľa Blesk.cz nedodržiavali odstupy a družne debatovali a zabávali sa bez rúšok. Podľa Paroubka išlo o pracovnú schôdzku. „Keďže moje pracovné stretnutie skončilo cca o ôsmej večer, vedel som, že cestu do Prahy autom nemôžem stihnúť do 21. hodiny, preto som sa v hoteli ubytoval,“ uviedol pre Blesk.cz expremiér s tým, že o „žiaden mejdan s Paroubkem nešlo.“

Hnilička si už chybu priznal a za svoju účasť sa ospravedlnil. Zároveň mal poslať 50-tisíc českých korún na charitu, konkrétne do zbierky, ktorú vyhlásil český Človek v tiesni.

Aktualizované 19:30 Hnilička sa neskôr vzdal svojho poslaneckého mandátu a vyvodil osobnú zodpovednosť.

Papalášstvo?

Pre účasť na podobnej akcii v októbri odstúpil minister zdravotníctva Roman Prymula. Účastníkov demonštrácií proti vládnym opatreniam za nenosenie rúšok a nedodržiavanie rozstupov v minulosti kritizoval aj jeden z účastníkov teplickej oslavy Jiří Paroubek.

„Je to neprijateľné papalášstvo a hlavne porušenie vládnych nariadení. Páni si z nich urobili trhací kalendár. Všetci zúčastnení vrátane hotela, v ktorom sa akcia konala, za to musia niesť následky,“ uviedol na Twitteri premiér Andrej Babiš.

Podľa neho by mal vládny zmocnenec pre šport Milan Hnilička za návštevu hotela v Tepliciach vyvodiť osobné dôsledky.

Chcípl pes

Takéto správy zrejme zdvihnú zo stoličky viacerých podnikateľov z gastro sektora. Viaceré české reštaurácie a podniky otvorili v sobotu 23. januára svoje prevádzky reštaurácie a pohostinstvá, ktoré podporujú iniciatívu Chcípl PES.

A to na protest proti epidemiologickým opatreniam, ktoré otvorenie takýchto podnikov nepovoľujú. Cieľom protestu nie je na pandémii zarábať, ale prežiť, uviedol spoluorganizátor protestu Jakub Olbert z pražskej reštaurácie Šeberák. Podnikatelia dlhodobo protestmi „napriek“ vládnym nariadeniam poukazujú na to, že prijaté opatrenia ich likvidujú.

Pellegrini u krajčíra

Obvinenia z papalášizmu už musel aj u nás vysvetľovať opozičný líder a expremiér Peter Pellegrini. Hoci je zákaz vychádzania, pred pár dňami sa vybral do luxusnej prevádzky s pánskymi oblekmi. A tiež to odôvodnil pracovným stretnutím.

Hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková to pre Nový čas zdôvodnila tak, že išlo o pracovné stretnutie s majiteľom prevádzky.

„Vzhľadom na to, že Peter Pellegrini po prekonaní ochorenia COVID-19 výrazne schudol a oblečenie je pre politika pracovným nástrojom, bol sa informovať o možnostiach riešenia situácie,“ uviedla hovorkyňa.

To, co se dělo ze soboty na neděli v hotelu teplického kmotra Petra Bendy, šlo snad proti všem protiepidemickým opatřením! Nechyběl ani Jiří Paroubek.

Posted by Blesk.cz on Sunday, January 24, 2021

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM