Zo Slovenska

Sladovníci vyzývajú vládu: Ceny plynu závratne stúpli, riešte to! Bude i pivo DRAHŠIE?

Sladovníci žiadajú vládu, aby urýchlene riešila ceny plynu pre výrobcov potravín.

Ilustračný obrázok k článku Sladovníci vyzývajú vládu: Ceny plynu závratne stúpli, riešte to! Bude i pivo DRAHŠIE?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Bez stabilizovania cien plynu a jeho dostatku nebude možné na Slovensku slad vyrábať. Sladovníci podľa neho v záujme zachovania konkurencieschop­nosti žiadajú vládu o prijatie rovnakých opatrení, aké prijímajú okolité krajiny EÚ. Uviedol to Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS).

Nech urýchlene nájdu riešenia

Spresnil, že slovenskí sladovníci žiadajú vládu SR, aby urýchlene hľadala riešenie, ako zmierniť extrémne rastúce dosahy cien plynu na výrobné podniky v slovenskom potravinárstve.

Ceny plynu stúpli medziročne už o viac ako 200 %.

Plyn je pritom kľúčovou energiou pri výrobe sladu, bez ktorého nie je možné vyrobiť pivo. Slad je podľa Machalíka zároveň najvýznamnejšou exportnou slovenskou poľnohospodárskou komoditou po prvom spracovaní.

„Slovensko má z dôvodu vysokých distribučných poplatkov dlhodobo výrazne vyššie ceny elektrickej energie a plynu ako okolité krajiny, čo znižuje konkurencieschop­nosť potravinárov na Slovensku. Aktuálne ceny plynu pritom dosahujú rekordné úrovne a neustále rastú. Plyn je zároveň kľúčovou energiou pre množstvo podnikov v potravinárstve na Slovensku, nielen pre sladovníkov. Vlády v EÚ začínajú pripravovať rôzne kompenzačné schémy na riešenie energetickej krízy. Je nevyhnutné, aby aj tá slovenská začala pripravovať riešenia zmiernenia dosahov extrémnych cien plynu pre potravinársku výrobu na Slovensku,“ uviedol Tomáš Ševčík, predseda sladovníckej sekcie SZVPS.

Energetická kríza

Sladovne na Slovensku podľa neho investujú každoročne milióny eur do zvyšovania efektivity využívaných energií. Pri výrobe sladu je nevyhnutné máčanie na klíčenie zŕn sladovníckeho jačmeňa, premiešavanie a následne sušenie.

Ide o energeticky veľmi náročné procesy. Vlhkosť hotového sladu na konci výroby totiž dosahuje len 4,5 %. Niektoré sladovne pritom v rámci znižovania emisií CO2 disponujú vlastnými kogeneračnými jednotkami, ktorými si vyrábajú elektrinu z plynu.

„Na štartujúcu energetickú krízu sa musí Slovensko pripraviť. Ak iné krajiny EÚ nájdu riešenia pomoci pre svoj potravinársky sektor a Slovensko nie, ešte viac to znevýhodní našu konkurencieschop­nosť. Slovenskí sladovníci aj ďalší potravinári pre to prídu o trhy a štátna kasa tým výrazne utrpí. Len samotný pivovarnícko-sladovnícky priemysel pritom odvádza každoročne do štátneho rozpočtu viac ako 100 miliónov eur. Štát ceny plynu pre potravinárov nemôže nechať bez riešenia,“ vysvetlil Machalík.

SZVPS združuje výrobcov piva a sladu na Slovensku produkujúcich 96 % trhu so slovenským pivom a 98 % trhu so slovenským sladom. Vzniklo v roku 1991 a je členom európskeho združenia výrobcov piva Brewers of Europe.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM