ELA Zo Slovenska

Slováci chcú na Ukrajinu poslať TANK: Prispejete do ZBIERKY na darček?

Česi sa v priebehu niekoľkých týždňov zložili na modernizovaný tank T-72 Avenger, ktorý pomôže Ukrajincom v obrane voči Rusku. Podarí sa to aj Slovákom?

Ilustračný obrázok k článku Slováci chcú na Ukrajinu poslať TANK: Prispejete do ZBIERKY na darček?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Po vzore ostatných krajín sa aj Slováci môžu finančne poskladať na tank, ktorý pošleme na Ukrajinu. Takáto zbierka na vojenskú techniku pre našich východných susedov je u nás úplne prvá.

Česi vyslali Tomáša

Napríklad Česi ju mali už vlani v októbri. Na tank T-72 sa vyzbierali v rámci zbierky Darček pre Putina. Symbolicky ho pomenovali Tomáš po prvom československom prezidentovi.

„Za pár dní, 7. októbra, oslávi agent KGB, vrah a gauner Vladimir Putin sedemdesiatiny. A zaslúži si poriadny darček! Veľká vďaka všetkým, ktorí mu "darčeky“ v podobe podpory Ukrajine kupujete," napísala v ďakovnom liste česká ministerka obrany Jana Černochová.

Dar pre Ukrajinu od Slovákov

Podarí sa Slovákom vyzbierať 1,2 milióna eur? Práve táto suma je cieľom zbierky, ktorú spustilo občianske združenie Dar pre Ukrajinu, o. z. Ak sa podarí zohnať dostatok finančných prostriedkov, do prvej línie tak pošleme potrebnú vojenskú techniku, a to modernizovaný tank T-72 vyrobený na Slovensku.

„Cieľom je pomôcť Ukrajine v boji proti násilnej ruskej agresii. Slovensko potrebuje vyslať jasný signál priateľom na Ukrajine, že im vieme pomôcť brániť sa. Taktiež je dôležitá psychologická a morálna podpora pre občanov Ukrajiny z občianskej iniciatívy na Slovensku,“ povedali pre Startitup organizátori zbierky.

Prispieť môže každý

Okrem tanku bude nakúpená aj munícia v hodnote 150-tisíc eur. Samotná zbierka je spustená od 1. mája (vyzbieraná čiastka k 3. máju bola 1340 eur, pozn. red.) a organizátori dúfajú, že sa Slováci dokážu spoločne postaviť na tú správnu stranu a vyslať signál spolupráce na Ukrajinu. Hlavným partnerom zbierky je Veľvyslanectvo Ukrajiny v Slovenskej republike.

Dodávku ťažkej bojovej techniky zabezpečuje slovenská zbrojárska firma.

Ťažké bojové vozidlo – Tank T-72M1 sa vyrobil na Slovensku v závodoch ťažkého zbrojárstva v Martine. Aktuálne prebieha modernizácia v slovenskej zbrojárskej spoločnosti. Disponuje 125 mm kanónom s hladkou hlavňou a 12,7 mm koaxiálnym guľometom. Tank je vybavený vysoko presným ukladacím a zameriavacím zariadením a automatickým nabíjačom zaisťujúcim vysokú rýchlosť bojovej streľby.

Ilustračné foto

Neprehliadnite aj:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM