Monika Hanigovská Magazín

Slováci nezmyselne PREŤAŽUJÚ urgenty: Lekári ukázali, ako to vyzerá počas služieb

Urgenty praskajú vo švíkoch, pretože ich využívame zbytočne? Lekári upozorňujú, že často k nim chodia ľudia úplne zbytočne. Ukázali, ako to vyzerá počas služieb.

Ilustračný obrázok k článku Slováci nezmyselne PREŤAŽUJÚ urgenty: Lekári ukázali, ako to vyzerá počas služieb
Zdroj: Facebook.com/Laura Grossmanová , TASR/Radovan Stoklasa

To, že slovenské zdravotníctvo nie je v dobrej kondícii, vieme všetci. Parlament odklepol zdravotníkom vyššie platy, no tí poukazujú aj na rôzne iné problémy.

Niektorí z nich najnovšie zaostrili na urgentné príjmy v nemocniciach. Podľa ich slov akoby nahrádzali ambulancie.

Môžu si pacienti sami za nekonečné hodiny čakania, neskoré ošetrenia či preplnené chodby?

Počas 12 hodín aj 200 ľudí

„Možno to hovoríme málo alebo málo často, alebo fakt neviem. Sú sviatky, sú prázdniny, sú voľby… vonku je škaredo, hmla. Na urgent v Banskej Bystrici sa dá vyšetriť počas mojej 12-hodinovej dennej služby aj 200 ľudí. Lebo idú z cintorína, tak sa zastavia, lebo idú z volieb, z prechádzky, z kostola. Lebo u odborného lekára ich objednali o mesiac, lebo praktik ich cez týždeň poslal s ich ťažkosťami ihneď na urgent (áno, tak prídu v sobotu). Lebo mávajú roky bolesti hlavy a mali aj včera tak prišli dnes,“ opisuje Laura Grossmanová, lekárka z Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosvelta v Banskej Bystrici na svojom Facebooku.

Ako príklad opisuje pani, ktorá prišla ochrnutá, no musela si počkať. Grossmanová zároveň pripomenula, že za desať hodín nejedla a nepila.

Apeluje na Slovákov

„V zozname vidím človeka, ktorý prišiel na vyšetrenie s nádchou, ďalší s kašľom, ďalší chce kontrolný RTG po covide, ďalší sa cíti psychicky zle, ďalší opitý spadol,“ vysvetľuje, ako to vyzerá u nich na urgentnom príjme.

A vyzvala slovenských pacientov, aby prehodnotili svoj postoj: „Zamyslite sa, prosím, koľko viete o svojom tele, koľko viete o bežnom sopli, kašli, drobnom úraze, ako je otlak na päte (aj s tým sa chodí na náš urgent) a zamyslite sa nad svojím egom, aspoň trošku, že keď váš chronický problém neriešite mesiace až roky, či akurát tieto dni, to je na urgent.“

Ozval sa aj pediater a predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Odborník na grafe ukázal, nad čím by sa mali ako pacienti zamyslieť. Jeho reakciu nájdete na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Myslíte si, že mnohí pacienti chodia zbytočne na urgentný príjem?

áno 80.2%
nie 19.8%
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM