Magazín

Slovák zožal obrovský úspech: Tomáš predal svoj start-up technologickému gigantovi

Tomáš sa chce v budúcnosti vrátiť na Slovensko a pomáhať inšpirovať študentov na vysokých školách a odovzdávať im svoje vedomosti a skúsenosti.

Ilustračný obrázok k článku Slovák zožal obrovský úspech: Tomáš predal svoj start-up technologickému gigantovi
Zdroj: Facebook.com/Tomáš Halgaš

Tomáš Halgaš je jedným z prvých Slovákov, ktorým sa podarilo svoju start-upovú ideu rozvinúť a predať niektorej z veľkých technologických firiem.

Veľký úspech

V roku 2015 založil v Londýne četovaciu aplikáciu Sphere, ktorá mení skupiny ľudí na webe na pulzujúce komunity.

Projekt Sphere dnes prevzala ako svoju najnovšiu akvizíciu jedna z najväčších sociálnych sietí na svete, spoločnosť Twitter. Ide o veľký úspech 28-ročného Slováka, ktorý vyštudoval matematiku a informatiku na Oxfordskej univerzite a svoj start-upový nápad rozvinul s Nickom D’Aloisiom, ktorý už ako 17-ročný predal svoj prvý startupový projekt do Yahoo.

Twitter plánuje použiť najlepšie nápady a riešenia zo start-upu Sphere a nasadiť ich do svojej sociálnej siete. Tím Sphere – vrátane Tomáša Halgaša a Nicka D’Aloisia – prejde do Twitteru a bude pokračovať vo vývoji v rámci tímov Komunity (Communities), Priame správy (DMs), Tvorcovia (Creators) a Tvíty (Tweets – centrálna mechanika Twitteru).

Zmysluplné konverzácie

„Väčšina skupín trpí klasickými chorobami online komunikácie, ktoré bránia vzniku komunity. Reč je o trápnom tichu počas četovania či častom posune komunikácie divným smerom. Naša aplikácia tieto nedostatky rieši tým, že čistíme konverzácie od neaktuálnych príspevkov a podporujeme ľudí vo výmene informácií a názorov,“ vysvetľuje 28-ročný Bratislavčan Tomáš Halgaš.

„Boli sme vždy presvedčení, že vytvorenie priestoru, v ktorom sa darí zmysluplným konverzáciám, je jednou z najzásadnejších výziev súčasnosti. Osobne som rád, že sa nám podarilo k tejto výzve prispieť našim riešením. Fakt, že sa Twitter rozhodol našu aplikáciu kúpiť a naše nápady začleniť do svojej sociálnej siete, je toho potvrdením,“ dodal Tomáš.

O skúsenosti sa chce podeliť

Start-upu od začiatku verili viacerí známi investori. Projekt Sphere s tímom 30+ ľudí financovali slávni investori ako Index Ventures, Horizons Ventures, Mike Moritz (jeden z prvých investorov do Google), Brian Chesky (zakladateľ Airbnb) a Sean Rad (zakladateľ Tinderu).

Tomáš sa chce v budúcnosti vrátiť na Slovensko a pomáhať inšpirovať študentov na vysokých školách a odovzdávať im svoje vedomosti a skúsenosti. Zároveň sa chce zapojiť do rozvoja slovenskej start-upovej scény a pomôcť rozvíjať slovenské dobrovoľnícke komunity a záujmové skupiny.

Titulná foto: zakladatelia aplikácie Sphere Tomáš Halgaš a Nicholas Watts

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM