Cestovanie

Slovákov neodradilo ani NIČIVÉ zemetrasenie: Dovolenkovať v Turecku ich budú TISÍCE

Zdá sa, že tragické zemetrasenie dovolenkovú sezónu v Turecku neovplyvní. Ako vnímajú situáciu slovenské cestovné kancelárie?

Ilustračný obrázok k článku Slovákov neodradilo ani NIČIVÉ zemetrasenie: Dovolenkovať v Turecku ich budú TISÍCE
11
Galéria
Zdroj: Pexels.com , Pixabay.com / CC0 1.0

Turecko patrí medzi vyhľadávané dovolenkové destinácie tisícov Slovákov. Začiatkom februára krajinu a aj susednú Sýriu postihlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7,8. V oboch krajinách prišlo o život viac ako 48-tisíc ľudí. Otrasy mali epicentrum neďaleko mesta Gaziantep vzdialeného 130 kilometrov juhozápadne od Adiyamanu.

Zemetrasenia síce nezasiahli obľúbenú Tureckú riviéru, no blíži sa dovolenková sezóna, a tak nás zaujímalo, ako tragické udalosti ovplyvnili záujem Slovákov o túto destináciu.

„Cestovné kancelárie vnímajú udalosti v turecko-sýrskej oblasti veľmi citlivo, napriek tejto tragédii cestovné kancelárie neregistrujú znížený záujem o nákup zájazdov v ponukách first moment, ktoré sa budú organizovať na Tureckej riviére počas leta 2023. V tejto turistickej oblasti neboli zaznamenané žiadne otrasy ani škody,“ uviedol Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

Podľa asociácie klienti cestovných kancelárií vyhodnotili, že na Tureckej riviére nie je dôvod na obavy. „Jedným z najdôležitejších odvetví Turecka je práve cestovný ruch a sme presvedčení o tom, že pred začiatkom letnej sezóny budú hotely 100% pripravené na prijatie svojich hostí v rovnakej, ak nie vyššej kvalite, ako tomu bolo v ostatné roky,“ dodal Roman Berkes.

Veľký záujem

„Zaznamenali sme zopár telefonátov s otázkami od klientov ohľadom situácie v Turecku, ale nikto zájazdy neruší,“ povedala pre Dnes24 Alica Šipošová z Kartágo Tours, podľa ktorej je Turecká riviéra najobľúbenejšou destináciou a dovolenku si tam zakúpili už tisíce klientov.

Podobne situáciu vníma aj Jan Bezděk z cestovnej kancelárie Fischer: ”Rušenie zájazdov sme nezaznamenali, pretože miesta na Tureckej riviére, kam klienti v lete jazdia na dovolenku, zasiahnuté neboli a všetko tam funguje úplne normálne.” Ako dodal, časť hotelov bude použitá na pomoc postihnutým zemetrasením: ”Ale ani to letnú sezónu neovplyvní, pretože na tieto účely budú vyhradené iba jednotky percent z celkovej hotelovej kapacity,” informoval nás Jan Bezděk.

Prečítajte si tiež

Dvojnásobok rezervácií

Situáciu pozorne monitorujú aj v spoločnosti Satur Travel. ”V prvom rade nám dovoľte vyjadriť ľútosť nad aktuálnou situáciou v dlhoročne najobľúbenejšej destinácii slovenských klientov. Na základe rezervácii v posledných dňoch však nič nenasvedčuje zníženému záujmu Slovákov o letnú dovolenku v Turecku ani o stornovaní pobytov, keďže postihnuté regióny sa nachádzajú mimo obľúbených letovísk,” povedal pre Dnes24 za cestovnú kanceláriu Tomáš Gašpierik.

V spoločnosti Hydrotour zaznamenali oproti roku 2022 približne dvojnásobok rezervácií do Turecka. Nepostrehli však po tragických zemetraseniach znížený záujem? ”Nie, práve naopak. Ľudia kupujú dovolenky vzhľadom na veľkú vzdialenosť od postihnutej oblasti naďalej,” informoval nás za cestovnú kanceláriu Matúš Milko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM