MAK Správy Zo Slovenska

Slovensko má 41 nových prípadov! Zatiaľ najviac za deň

AKTUALIZUJEME: Celkovo tak na Slovensku evidujeme už 178 infikovaných ľudí. Od pondelka možno vyhlásia núdzový stav pre celú republiku.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko má 41 nových prípadov! Zatiaľ najviac za deň
8
Galéria

Na Slovensku v sobotu pribudlo až 41 nových prípadov koronavírusu. To je zatiaľ najviac za jeden deň. Celkovo máme 178 prípadov. Potvrdil to premiér Igor Matovič (OĽaNO) po sobotnom prvom rokovaní vlády.

Ako vyhlásil nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), viac ako polovica pacientov žije v Bratislave a v Bratislavskom kra­ji.

V pondelok by mala zasadať vláda a prijať nové opatrenia.

„Lekári a zdravotné sestry mesiace čakajú na zdravotné prostriedky,“ povedal nový premiér Igor Matovič s tým, že robia s vedomím, že nemajú dostatočnú ochranu.

Igor Matovič tiež vyzval seniorov nad 65 rokov, aby zvážili každý svoj pohyb mimo svojho bydliska.

„Chceme ich poprosiť, aby ostali doma a nevychádzali von, ak nemusia,“ a poprosil samosprávy, aby sa viac angažovali v pomoci.

Premiér v nedeľu ráno pôjde na úrad štátnych hmotných rezerv aby zistil, ako postupovali pri zháňaní rúšok a zdravotníckeho materiálu.

„Ich prístup nebol zrejme promptný, nakupovať začali, až keď bola kríza, a zjavne predražene,“ povedal Matovič.

„To, čo sa šuškalo, je pravda. Lekári a zdravotné sestry mesiace, už od 28. januára, kedy bola zadaná požiadavka na zabezpečenie ochranných prostriedkov pre nemocnice, čakajú na to, aby tie ochranné prostriedky v dostatočnom množstve a kvalite prišli,“ povedal Matovič.

Na otázku, či je možné, že od budúceho týždňa rozšíria núdzový stav na celé Slovensko, odpovedal: „Nikto z nás nevie, aká dlhá a hlboká táto kríza bude. Musíme sa správať zodpovedne.“

Dramaticky málo testov

Krízové štáby majú od pondelka zasadnúť na každom jednom ministerstve.

Kriticky sa stavia aj k počtu testov, podľa neho ich je „dramaticky málo“. „Dnes platí pravidlo, že čím viac je možné testovať, tým lepšie identifikujete prípadných nositeľov a tým skôr dokážete zvládnuť krízu. Slovensko testovalo veľmi veľmi málo,“ skonštatoval premiér.

V sobotu otestovali iba 450 ľudí, čo je len o sto viac ako v piatok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM