ELA Rôzne

Slovensko zasiahne sneženie i vietor v sile ORKÁNU! Kde sa zobudíme do BIELEHO rána?

V týchto chvíľach sa už na viacerých miestach nášho územia vyskytujú zrážky, ktoré sú na severe prevažne snehové.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zasiahne sneženie i vietor v sile ORKÁNU! Kde sa zobudíme do BIELEHO rána?
32
Galéria
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Počas noci z nedele na pondelok počasie na našom území začne ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie aj čiastočné ochladenie, informuje iMeteo.sk.

Zrážky počas noci začnú naberať na intenzite, pričom na severe pôjde o sneženie. Hranica sneženia sa však počas noci bude znižovať, a to postupne zo 400 m n.m. len na cca 300 m n.m. Do rána tak sneh napadne aj v ďalších lokalitách nášho územia.

Napadnúť môže do 30 cm snehu

Sneženie by malo na severe naberať na intenzite okolo polnoci a ustávanie sneženia sa očakáva až v pondelok okolo 12:00.

Počas tejto doby by na severe malo pripadnúť od 10 do 20 cm nového snehu, avšak vo vyššie položených lokalitách sa výška nového snehu môže pohybovať až okolo 30 cm.

V oblastiach sevorozápadného, severného a stredného Slovenska môže do pondelkového rána napadnúť až 20 centimetrov sne­hu.

Výstrahy

Výstrahu pred snežením pre okresy Trenčianskeho, Žilinského (Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín), Banskobystrického (Banská Bystrica, Brezno) a Prešovského kraja (Poprad) vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), platí do pondelka 7.00 h.

Meteorológovia upozorňujú tiež na silný vietor na horách, ktorý môže v oblastiach severného a stredného Slovenska dosiahnuť silu víchrice až orkánu.

V tatranskej oblasti, kde je do nedeľňajšej polnoci vyhlásený druhý stupeň výstrahy, môže byť rýchlosť vetra v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu.

Neprehliadnite aj:

Veterná smršť bičuje Slovenskom
32
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM