Aktualizované han Šport

Slovenský šport smúti: Zomrela Hilda Múdra, trénerka legendárneho Nepelu

Vo veku 95 rokov zomrela v noci na pondelok legendárna trénerka krasokorčuľovania Hilda Múdra. Jej smrť potvrdila aj rodina.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský šport smúti: Zomrela Hilda Múdra, trénerka legendárneho Nepelu
Zdroj: TASR/Štefan Petráš

Múdra počas svojej kariéry priviedla svojho najslávnejšieho zverenca Ondreja Nepelu k desiatim zlatým medailám na vrcholných podujatiach. K titulu olympijského šampióna na ZOH 1972 v Sappore, trom zlatým na MS (1971 – 1973), piatim na ME (1969 – 1973) a jednej na Svetovej zimnej univerziáde (1970).

Z jej života

Múdra sa narodila 1. januára 1926 vo viedenskom okrsku Josefstadt v rodine učiteľa pod menom Hildegard Klimpel. Keď sa však ako členka Viedenskej ľadovej revue zaľúbila do Prešporáka Jozefa Múdreho, manažéra slovenského turné súboru, a na jeseň 1947 sa zaňho v bratislavskom Modrom kostolíku vydala, do nových dokladov si na jeho radu dala zapísať krstné meno Hilda. V roku 1949 sa jej narodila dcérka Dagmar a o rok syn Pavol.

Nepelu trénovala od jeho začiatkov, ako deviatak jej na ME v Bratislave venoval k štyridsiatke prvú, bronzovú medailu. Istý čas viedla aj ďalších popredných slovenských krasokorčuliarov: Mariána Filca, Agnesu Búřilovú-Wlachovskú, Miroslava Šošku, Ľudmilu Bezákovú či Evu Križkovú-Ďurišinovú. V zozname jej zverencov figuruje aj úspešný tanečník a neskôr úspešný kouč Martin Skotnický.

Bola v zahraničí

Počas Nepelovej kariéry, ale najmä po nej, Múdra len cez leto alebo dlhodobo pôsobila aj v zahraničí. Trénovala Švajčiarku Charlottu Walterovú, deviatu na ZOH 1972, alebo Chorvátku Sandu Dubravčičovú, ktorá na ME 1981 získala striebro a na sarajevských ZOH 1984, na ktorých skončila desiata, zapaľovala olympijský oheň.

Za svoju celoživotnú prácu dostala aj viacero ocenení. Trofej MOV Šport a etika (1998), Zlaté kruhy SOV a Cenu fair play SOV (2000), Medailu Pierra de Coubertin od MOV (2003) i čestné členstvo v Slovenskom olympijskom a športovom výbore (2004).

Smúti aj prezidentka

„Pre jedného z najslávnejších slovenských športovcov, krasokorčuliara Ondreja Nepelu, bola druhou mamou. Priviedla ho k olympijskému zlatu a oporou mu bola aj v jeho ťažkých životných chvíľach. Rodená Viedenčanka našla druhý domov v Bratislave. A aj keď pri okupácii v 1968 zvažovala odchod, napokon zostala do konca svojho života na Slovensku. Hilda Múdra mala srdce zapálené pre šport. Ďakujem jej za to, aké dobré meno spravila Slovensku vo svete,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Prezidentka navštívila Hildu Múdru pred šiestimi mesiacmi v jednom z bratislavských domovov seniorov. „Pamätám si jej pohľad a vnímala som jej krehkosť,“ napísala.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM