VOCH Cestovanie

Slovinsko má nové prísnejšie pravidlá pre vstup do krajiny: Dotkne sa to aj Slovákov

Od 15. júla Slovinsko zavádza jednotné pravidlé vstupu do krajiny, ktoré budú platiť pre všetkých rovnako. Aj pre Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Slovinsko má nové prísnejšie pravidlá pre vstup do krajiny: Dotkne sa to aj Slovákov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Vstup do Slovinska bez obmedzení a následnej karantény bude podľa stránky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR umožnený od 15. júla iba pre ľudí, ktorí predložia:

  • negatívny výsledok RT-PCR testu, ktorý nie je starší ako 72 hodín od momentu odobratia vzorky, alebo negatívny výsledok antigénového testu, ktorý nie je starší ako 48 hodín od odobratia vzorky,
  • alebo potvrdenie o prekonaní COVID-19 – pozitívny výsledok testu PCR na COVID-19, ktorý nie je starší viac ako 10 dní a zároveň nie starší ako 6 mesiacov, alebo potvrdenie od lekára o prekonaní COVID-19, ktoré nie je staršie viac ako 6 mesiacov,
  • alebo potvrdenie o očkovaní proti COVID-19, ktorým sa preukáže, že uplynulo (najmenej 7 dní od očkovania druhou dávkou vakcíny Comirnaty od výrobcu Pfizer/Biontec, najmenej 14 dní od očkovania druhou dávkou vakcíny Moderna, najmenej 21 dní od očkovania prvou dávkou vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca, najmenej 14 dní od očkovania vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson&Johnson/Jan­ssen-Cilag,najmenej 14 dní od druhej dávky vakcíny Sputnik V od výrobcu Russia´s Gamaleya National Centre)
  • alebo potvrdenie o očkovaní osôb, ktoré prekonali COVID-19 – tzn. potvrdenie o prekonaní COVID-19 (pozitívny test/ potvrdenie od lekára), pokiaľ zároveň osoba dostala najviac v ôsmich mesiacoch od nástupu symptómov aspoň jednu dávku niektorej z vakcín
  • alebo digitálny COVID preukaz EÚ v digitálnej alebo papierovej podobe (EU DCP) s funkčným QR kód, ktorý obsahuje informácie o negatívnom výsledku PCR alebo antigénového testu, potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní COVID-19
  • alebo potvrdenie o očkovaní viacerými druhmi vakcín uvedených v bode 3, pričom ak je osoba očkovaná prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca sa berie, že osoba je chránená ihneď po druhej dávke od vakcíny od výrobcu Biontech/Pfizer a alebo Moderna, ak sa druhá dávka podá od 4 do 12 týždňov od prvej dávky.

Vstup bez karantény, testov a očkovania

Vstup bez karantény a bez nutnosti preukázať sa niektorým z vyššie uvedených potvrdení platí LEN pre nasledujúce výnimky:

  1. osoby do 15 rokov vstupujúce do Slovinska v sprievode blízkeho člena rodiny, ktorému bol umožnený vstup bez karantény. Platí rovnako pre organizované skupiny v sprievode učiteľa, vychovávateľa a pod.
  2. vlastníci alebo nájomcovia pozemkov na oboch stranách slovinskej hranice a ich rodinní príslušníci vstupujúci/opúš­ťajúci Slovinsko za účelom prevádzkovania poľnohospodárskej a lesníckej činnosti, pokiaľ sa vráti/ opustí krajinu do 10 hodín od vstupu/opustenia.

"Osoba, ktorá nemá pobyt v Slovinsku a nebude schopná sa preukázať na hraničnom prechode niektorým z vyššie uvedených potvrdení, bude vpustená do krajiny iba pod podmienkou absolvovania 10-dňovej karantény a predložení dôkazu o tom, že má po dobu trvania karantény zaistené ubytovanie v Slovinsku, inak sa jej vstup do Slovinska nepovolí, zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí.

Cestujúci, ktorý nemá pobyt v Slovinsku, sa vstup nepovolí, ak sa predpokladá, že kvôli opatreniam v susedných štátoch nebude možné, aby opustil Slovinsko. Rovnako, keď na hraničnom priechode uvedie niekto, že je chorý na COVID-19 alebo má príznaky, nebude vpustený, ale bude mu umožnený tranzit krajinou.

ilustračné foto

Podmienky cestovania sa nečakane menia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM