ELA Zo Slovenska

Režim na hraniciach aj cestovateľský semafor sa budú MENIŤ: Ústavný súd ZASIAHOL!

Slováci, ktorí nie sú očkovaní, a najmä pendleri, ktorí sa dokonca vzbúrili proti aktuálnym protipandemickým opatreniam, si zrejme vydýchnu.

Ilustračný obrázok k článku Režim na hraniciach aj cestovateľský semafor sa budú MENIŤ: Ústavný súd ZASIAHOL!
Zdroj: TASR/František Iván

Režim na hraniciach sa opäť bude meniť, zasiahol Ústavný súd. Podľa informácií TV Markíza dnes sudcovia rozhodli o pozastavení účinnosti vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach.

Ide o povinnú karanténu pre nezaočkovaných pri návrate na Slovensko a nové pravidlá o testoch pre nezaočkovaných pendlerov.

Ústavný súd zároveň týmto rozhodnutím obnovil platnosť vyhlášky z júna, ktorá upravuje cestovateľský semafor a rozdeľuje krajiny na zelené, červené a čierne. Viac informácií poskytne ÚS zajtra, v stredu 14. júla.

Na činnosť ÚS, aby pozastavil vyhlášku, vyzval dnes opätovne Robert Fico. „Žiadame, aby bola označená ako protiústavná, lebo je diskriminačná,“ poznamenal Fico.

Diskriminácia občanov

Opozičný Smer-SD podal v stredu 7. júla podnet na ÚS SR pre vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o režime na hraniciach, ktorá umožní očkovaným vyhnúť sa karanténe po návrate na Slovensko.

Považuje ju za protiústavnú, hovorí o diskriminácii, obmedzení slobody pohybu či práva na prácu v prípade pendlerov. Žiada pozastavenie jej účinnosti.

Predseda Smeru-SD Robert Fico ešte minulý týždeň poukázal na to, že karanténa platí rovnako pre toho, kto ide na nákup do Rakúska a na dovolenku. Ak je očkovanie dobrovoľné, test by mal byť podľa neho zadarmo.

„Trváme na dobrovoľnosti očkovania. Odmietame akúkoľvek mieru diskriminácie medzi zaočkovanými a nezaočkovanými. Trváme na tom, že PCR testy, ktoré môžu byť v tom výbere alternatív, musia byť zadarmo,“ zhrnul Fico.

Podpísali sa viacerí

Šéf Smeru-SD upozornil, že vláda nemôže vyhláškou obmedziť ľudské práva. Strana sa pri svojej kritika opiera o judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorá je zakomponovaná do rezolúcie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Pod opozičný podnet sa podpísali aj nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD. Strana považuje za neprípustné, aby sa bez zákonného podkladu vytvárali dve kategórie občanov SR len na základe postoja k očkovaniu.

„Právo návratu na územie SR je pre slovenských občanov zaručené ústavou a nie je možné ho zrušiť prostredníctvom vyhlášky hlavného hygienika,“ povedal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Protest pendlerov na hraničnom priechode Milhosť
12
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM