Politika

Smer-SD ako proruská strana? Takéto označenia sú ABSURDNÉ, znie z Kremľa

Viaceré svetové médiá nešetrili kritikou na stranu, ktorá ovládla slovenské parlamentné voľby. Reagoval na ne aj hovorca Kremľa.

Ilustračný obrázok k článku Smer-SD ako proruská strana? Takéto označenia sú ABSURDNÉ, znie z Kremľa
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Slovenskú stranu Smeru-SD je absurdné označovať za proruskú. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na víťazstvo Smeru-SD v predčasných parlamentných voľbách. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Je to absurdné

„V súčasnosti sa stretávame so situáciou, keď akéhokoľvek politika v Európe, ktorý má tendenciu myslieť na suverenitu svojej krajiny, ktorý chráni záujmy svojej krajiny, ihneď označujú za proruského. Je to však absurdné,“ povedal Peskov pre novinárov v reakcii na výsledky slovenských volieb.

Viacerá zahraničné médiá v reakcii na výsledok slovenských parlamentných volieb uviedli, že vláda na čele so Smerom-SD by mohla predstavovať výzvu pre NATO a ohroziť vojenskú pomoc SR pre Ukrajinu. BBC označila Smer-SD za populistickú promoskovskú stranu. Ako o populistickej strane píše o nej aj agentúra AFP.

Humanitárna pomoc

Fico v nedeľu po voľbách uviedol, že zahraničnopolitická orientácia Slovenska sa meniť nebude. Smer-SD podľa neho v prípade zostavovania vlády urobí všetko pre čo najrýchlejší prístup k mierovým rokovaniam vo vojne na Ukrajine. Strana je podľa jeho slov pripravená pomáhať humanitárne a tiež pomôcť pri obnove Ukrajiny.

Na vyzbrojovanie má však iný názor.

Do Národnej rady SR voliči posunuli sedem politických subjektov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu uviedla, že v pondelok poverí zostavením vlády víťaza volieb. Smer-SD avizoval, že rokovania o zostavení vlády začne až po poverení.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: SMER-SD
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM