Politika

Svetové médiá REAGUJÚ na víťazstvo Smeru: OBAVY vo Washingtone aj v Bruseli!

Slovenské voľby ostro sledovali aj zahraničné média. Ako reagujú na víťazstvo Roberta Fica a jeho Smeru?

Ilustračný obrázok k článku Svetové médiá REAGUJÚ na víťazstvo Smeru: OBAVY vo Washingtone aj v Bruseli!
5
Galéria
Zdroj: BBC , CNN , The Guardian , Bild , TASR/Pavol Zachar

Robert Fico a jeho Smer-SD ovládli parlamentné voľby, ktoré sa na Slovensku konali v sobotu 30. septembra. Výsledky hlasovania si všimli aj viaceré redakcie svetových médií.

Zmení sa postoj v otázke Ukrajiny?

„Strana na čele s prokremeľskou osobnosťou sa presadila po tom, čo vo voľbách na Slovensku získala viac hlasov, ako sa očakávalo,“ píše web spravodajskej televízie CNN a dodáva, že to môže „predstavovať výzvu pre jednotu NATO a EÚ na Ukrajine.“ Portál pripomína, že pred Ficom teraz stojí náročná úloha – vyhľadať možných koaličných partnerov.

Podľa CNN môže mať víťazstvo Smeru vážne dôsledky pre celý región.

„Slovensko je členom NATO aj Európskej únie, patrilo medzi hŕstku európskych krajín, ktoré presadzovali tvrdé sankcie EÚ voči Rusku a darovalo Ukrajine veľké množstvo vojenského materiálu. To sa však pravdepodobne zmení za vlády Fica, ktorý obviňuje „ukrajinských nacistov a fašistov“ z vyprovokovania ruského prezidenta Vladimira Putina k invázii, pričom opakuje falošný príbeh, ktorý Putin použil na ospravedlnenie svojej invázie,“ píše CNN.

Obavy o medzinárodné smerovanie Slovenska

Podobne znie aj správa britskej televízie BBC, ktorá Smer označila za populistickú stranu. „Populistická promoskovská strana vedená bývalým premiérom Robertom Ficom vyhrala parlamentné voľby na Slovensku,“ píše BBC a upozorňuje, že Smer zvíťazil aj napriek tomu, že exit polly veštili výhru progresívcov. Briti dodávajú, že Slovensko je aktuálne silným spojencom Ukrajiny. Upriamili pozornosť na naše dodávky zbraní a techniky. Televízia tvrdí, že výsledok volieb sa bude oslavovať v Moskve, no v Bruseli a vo Washingtone vyvolá obavy.

„Výsledok volieb zrejme ešte viac podnieti obavy o budúcu zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. Fico (59) sľúbil zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine, kritizoval sankcie namierené proti Rusku a viedol kampaň proti právam LGBTQ+,“ píše po víťazstve smeru denník The Guardian a upriamuje pozornosť aj na neúspech Republiky, ktorá bola podľa serveru vopred považovaná za možného spojenca Smeru pri zostavovaní vlády.

Nemecký denník Bild komentoval výsledok tak, že voľby vybral „Putinov priateľ, ktorý chce zastaviť pomoc Ukrajine.“

Test podpory

Slovenské voľby zarezonovali aj v spravodajstve svetových agentúr. V protiklade s prvými odhadmi exit pollov zvíťazila v parlamentných voľbách na Slovensku strana bývalého premiéra Roberta Fica, nebude však pre neho jednoduché sformovať koalíciu s dostatočnou väčšinou potrebnou na ovládnutie parlamentu, všíma si v reakcii na hlasovanie agentúra DPA.

Podľa agentúry AP boli voľby na Slovensku testom podpory pre Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii a víťazstvo Fica. Agentúra dodáva, že by to mohlo ohroziť krehkú jednotu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii (NATO).

Ficovi kritici sa podľa AP obávajú, že jeho návrat k moci by mohol viesť k odklonu Slovenska od jeho súčasného kurzu na cestu, ktorou ide Maďarsko pod vládou premiéra Viktora Orbána, a v menšom rozsahu aj Poľsko za vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Agentúra AFP konštatuje, že vláda zostavená Ficom môže radikálne zmeniť slovenskú zahraničnú politiku.

Podľa Reuters sa vláda vedená Ficom môže pripojiť k Maďarsku v spochybňovaní konsenzu EÚ ohľadne podpory Ukrajiny v čase, keď sa Únia usiluje udržať jednotu v odpore proti ruskej invázii. Signalizovalo by to aj ďalší posun v regióne proti politickému liberalizmu, ktorý sa môže ešte posilniť v prípade, že konzervatívna PiS vyhrá tento mesiac voľby v Poľsku.

Záujem aj u južných susedov

Voľby si všímali aj maďarské médiá. Voľby vyhral Robert Fico, maďarská strana sa opäť nedostala do parlamentu, píše szeretlekmagy­arorszag.hu, ktorý podčiarkuje, že Fico je spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána.

Slovensko volilo: Robert Fico sa vrátil; Voľby na Slovensku priniesli obrovské prekvapenie, vrátil sa odpísaný politik; Smer poprel výsledky exit pollu a vyhral slovenské voľby; Neskutočný obrat: Voľby vyhrala strana Roberta Fica, znejú titulky ďalších médií.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: SMER-SD
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM