Magazín

Snažíte sa schudnúť a zhodiť kilá? Tieto 3 obľúbené diéty sú na CHVOSTE úspešnosti

Rozhodli ste sa dostať do formy a zvažujete upraviť stravu? Ak ste si odpovedali dvakrát „áno“, dajte si pozor na tieto diéty.

Ilustračný obrázok k článku Snažíte sa schudnúť a zhodiť kilá? Tieto 3 obľúbené diéty sú na CHVOSTE úspešnosti
Zdroj: Pixabay.com

Každý rok skupina odborníkov zaostrí pozornosť na najpopulárnejšie diéty na svete. Lekári, výskumníci z oblasti zdravého stravovania a ďalší odborníci hodnotia diéty a identifikujú okrem iného aj tie, ktoré môžu mať dopad na vaše zdravie. Informuje o tom Business Insider.

„Naši odborníci hodnotili každý diétny plán z hľadiska úplnosti, výživy, zdravotných rizík a prínosov, dlhodobej udržateľnosti a účinnosti založenej na dôkazoch,“ píše US News & World Report. Odborníci hodnotili rovnú tridsiatku diét. Ktoré skončili na poslednom mieste?

1) Surová strava

Na úplnom chvoste tamojšieho rebríčka sa ocitla surová strava. Surová strava či RAW strava je svetovým trendom. Základom sú potraviny, ktoré sa pripravujú prakticky bez varenia a nesmú prejsť tepelnou úpravou nad 40 stupňov Celzia. Stravovanie zahŕňa konzumáciu ovocia, zeleniny, strukovín, naklíčených alebo vopred namočených obilnín. Potraviny sa konzumujú čerstvé, maximálne kvasené či sušené pri nízkych teplotách. Vyznávači surovej stravy nedajú dopustiť na čerstvé šťavy a počas prípravy jedál siahajú po olivovom či kokosovom oleji.

„Najbezpečnejšie a najzdravšie si vychutnáte túto diétu vtedy, ak je súčasťou plnohodnotných potravín, pričom jej súčasťou má byť varená šošovica, fazuľa, obilniny a ďalšia zelenina,“ hovorí doktorka Vanita Rahman.

„Vylúčenie týchto potravín môže byť nezdravé. Pri takomto stravovaní je náročnejšie dopracovať sa k potrebným živinám,“ pripomína tamojší portál. Čo v prípade, ak surová strava obsahuje veľmi nízky obsah kalórií? Takáto diéta vedie k nezdravému úbytku hmotnosti, a to „zahŕňa stratu svalovej hmoty alebo hustoty kostí.“

Veľkou fanúšičkou surovej stravy je bývalá svetová jednotka Venus Williamsová. No americká tenisová legenda sa vyznala, že takéto stravovanie pre ňu „nie je udržateľné.“

Ktoré diéty skončili na chvoste rebríčka? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM