Zo Slovenska

Spáchali ste počas pandémie PRIESTUPOK? Kotlár žiada vládu o generálnu AMNESTIU

Vláda by mohla udeliť amnestiu na priestupky spáchané počas obdobia mimoriadnej situácie a núdzového stavu vyhlásených pre pandémiu COVID-19

Ilustračný obrázok k článku Spáchali ste počas pandémie PRIESTUPOK? Kotlár žiada vládu o generálnu AMNESTIU
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Dano Veselský

Kabinetu to navrhol splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS). Návrh predloží na budúcotýždňové rokovanie vlády.

Ako to odôvodnil?

„Môj iniciatívny návrh smeruje k odstráneniu dôsledkov protiústavného zásahu do práv a slobôd občanov Slovenskej republiky, ako aj k odstráneniu protiústavného ukladania povinností počas tzv. mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu v období tzv. pandémie COVID-19,“ vyhlásil Kotlár na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Navrhovanú amnestiu označil za prvý významný krok pre upokojenie rozdelenej spoločnosti od čias pandémie.

Potrebuje nadpolovičný súhlas

Splnomocnenec poukázal na to, že vláda už v rokoch 1992 a 1998 prijala obdobné uznesenia týkajúce sa amnestií vo veci priestupkov. Ide podľa neho o postup v súlade s Ústavou SR, ktorá umožňuje vláde generálne oslobodiť páchateľov priestupkov, pričom sa vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny členov.

Amnestiou by vláda mohla vydať príkaz zastaviť začaté priestupkové konania alebo konania vôbec nezačať, respektíve podobu, keď sa uložená sankcia nevykoná alebo zmierni.

Možnosťou by bola aj forma, ktorou by sa zmiernili alebo odstránili následky už uloženej sankcie. Ako podotkol Kotlár, takáto forma ešte nikdy nebola uplatnená.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM