Krimi Zo Slovenska

Spomienky, pri ktorých mrazí. Nešťastie pri Sabinove načalo tretiu desiatku

V novom miléniu sa na území Slovenskej republiky udialo dohromady 21 leteckých nešťastí, pri ktorých zahynulo 35 ľudí.

8. mája 2000 – Pri Čiernom Balogu v Breznianskom okrese havarovalo športové lietadlo, v troskách ktorého zahynul pilot, 60-ročný Vojtech Š. z Liptovského Mikuláša. Malý športový model typu Zlín 142 sa zrútil do korún stromov nad miestnym športovým ihriskom a zapichol sa do zeme. Pilot v minulosti pracoval ako učiteľ vo Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši a dva roky na Ministerstve obrany SR.

4. augusta 2001 – V Dunajskej Strede havaroval so závesným motorovým klzákom Mara, dovezeným z Českej republiky, 41-ročný Dunajskostredčan. Silný nárazový vietor klzák vo výške asi 25 metrov nad zemou naklonil do pravého uhla a neovládateľný stroj dopadol na zem. Pilot bez leteckej licencie dve hodiny po havárii v nemocnici podľahol ťažkým zraneniam.

26. augusta 2001 – Na cestu pri Kľačne v okrese Prievidza sa zrútilo ultraľahké lietadlo typu JORA ON 986, ktoré patrilo ružomberskému aeroklubu. Nehodu neprežila dvojčlenná posádka, 65-ročný muž z Martina a 39-ročný z Kysuckého Nového Mesta.

PREČÍTAJTE SI: Tragédia na východe Slovenska. K zemi sa zrútilo lietadlo, jeden človek zahynul

Tragédia na trase Košice – Bratislava

28. októbra 2001 – Na trase Košice – Bratislava havarovalo súkromné lietadlo Lancer medzi Ábelovou a Polichnom v okrese Lučenec. Pád lietadla neprežil 32-ročný pilot z Bratislavy a jeho 27-ročný spolucestujúci, občan Talianska.

1. marca 2003 - Krátko po štarte z bratislavského letiska vo Vajnoroch havaroval športový dvojplošník typu PITTS. Na palube lietadla boli dvaja slovenskí piloti-akrobati, obaja pri nehode zahynuli. Lietadlo sa zrútilo po 40 sekundách letu do neobývaného priestoru iba 50 metrov od objektu vajnorských kasární.

18. augusta 2003 – Dvojčlenná posádka zahynula pri havárii ultraľahkého lietadla v katastri obce Zemplínske Hámre. Lietadlo zachytilo ľavou zadnou časťou stĺp vysokého napätia a rozlomilo sa. Zadná časť zostala visieť na stĺpe a kabína sa zrútila na zem. Pri nehode zahynuli 56-ročný majiteľ lietadla z Košíc a 46-ročný muž z Vranova nad Topľou.

PREČÍTAJTE SI: Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník. O život prišli štyria ľudia!

Zahraničné obete

12. januára 2004 – V Divíne v okrese Žilina havarovalo malé nemecké dopravné lietadlo Piper 34 z Nemecka, pri nehode zahynuli všetci traja pasažieri – pilot a dvaja cestujúci. Lietadlo malo pristáť na letisku v Dolnom Hričove. Pilot pravdepodobne pre zlé počasie pristáť nemohol a rozhodol sa urobiť ešte jeden okruh nad letiskom. Pri druhom pokuse o pristátie sa lietadlo zrútilo.

16. júla 2005 – Obeťami leteckého nešťastia, ktoré sa stalo nad hradom Likava pri Ružomberku, boli dvaja maďarskí občania. Zrazili sa dve mikroľahké lietadlá, druhá posádka prežila.

24. septembra 2005 – Dve obete si vyžiadal pád malého športového lietadla pri letisku v Boľkovciach v Lučenskom okrese. Stroj sa zrútil krátko po štarte. Obaja muži v lietadle, 42– a 57-ročný, boli na mieste mŕtvi.

PREČÍTAJTE SI: Z krásnej predstavy nočná mora. Na konci veľkej lásky je hádka a rany nožom

Cvičný let sa skončil najhoršie ako mohol

10. decembra 2007 – Približne o 9.30 h havarovalo lietadlo na okraji mestskej časti Bratislava-Vajnory. Pri nešťastí zahynuli traja pasažieri z Chorvátska. Haváriu zapríčinil pilot, ktorý sa dopustil omylu v navigácii a v plnej rýchlosti spadol z výšky asi 600 metrov.

16. decembra 2008 – Pri obci Cerová havarovalo malé športové lietadlo patriace Záhoráckemu aeroklubu v Senici. Na jeho palube boli dvaja muži, 26-ročný zo Senice a 66-ročný z Nedožier, o ktorom sa predpokladá, že lietadlo pilotoval. Obaja muži po páde zahynuli, lietadlo bolo úplne zdevastované, kabína rozbitá a stroj nepoužiteľný.

15. júla 2009 – Ultraľahké lietadlo spadlo na letisku v Ražňanoch, okres Sabinov. Na základe zistení polície išlo o povolený cvičný let. Pri páde utrpel 63-ročný pilot zranenia, ktorým na mieste podľahol. Druhého 34-ročného člena posádky lietadla po oživovaní previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice, tým na druhý deň podľahol.

PREČÍTAJTE SI: Prvý Slovák obvinený z terorizmu dostal 23,5 roka väzenia!

Aj havárie so šťastným koncom

18. augusta 2010 – Pri Partizánskom sa zrútilo športové lietadlo, nehoda si vyžiadala životy dvoch ľudí. Podľa svedkov nehody sa pilot pokúšal vo vzduchu o vývrtku, ale akrobatický kúsok sa stal preňho i druhého človeka osudným.

5. júna 2011 – Do záhrady rodinného domu v obci Lipová pri Nových Zámkoch spadlo ultraľahké lietadlo. Na jeho palube boli dve osoby, ktoré boli s ľahkými zraneniami prevezené do novozámockej nemocnice. Posádku lietadla tvorili skúsení letci – 48-ročný muž zo Šale a 68-ročný muž z Bánova v okrese Nové Zámky.

6. mája 2012 – Letecké nešťastie v Liskovej v okrese Ružomberok si vyžiadalo dve obete. Išlo o manželský pár z Poľska. Lietadlo odštartovalo, urobilo zákrutu a spadlo do poľa za letiskom.

PREČÍTAJTE SI: Vydarená akcia. Polícia zadržala pravú ruku mafiánskeho bossa

Veľké nešťastie pri obci Červený kameň

5. apríla 2015 – Ťažké zranenie utrpel občan Slovenskej republiky, ktorý pri severomaďarskom meste Sátoraljaújhely nezvládol pristávanie so závesným klzákom. Muž nezvládol pristávací manéver s rogalom a za doposiaľ neznámych okolností spadol do vinice.

8. mája 2015 – Pilot aeromobilu, ktorý podvečer havaroval na nitrianskom letisku v Janíkovciach, neutrpel pri havárii stroja žiadne vážnejšie poranenia. Unikátny aeromobil pilotoval jeho vynálezca a konštruktér, Štefan Klein, ktorý z havarovaného stroja vyšiel na vlastných nohách a sťažoval sa na bolesti lakťa a chrbta. Aeromobil padal z výšky približne 300 metrov, Klein stihol aktivovať padák, ktorý náraz stlmil. Spoločnosť AeroMobil vo svojom stanovisku informovala, že prototyp AeroMobil 3.0 je po havárii len mierne poškodený.

20. augusta 2015 – Neďaleko obce Červený Kameň v okrese Ilava sa dopoludnia pred pol desiatou zrútili dve lietadlá typu L 410, ktorých posádky nacvičovali hromadný zoskok. Jedno z lietadiel sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé asi dva kilometre od obce Červený Kameň. V každom z lietadiel boli dvaja piloti a 17 výsadkárov. Z celkovo 38 ľudí sedem nehodu neprežilo. Okrem troch parašutistov aj štyria piloti.

PREČÍTAJTE SI: Vodič po nehode ani nereagoval: Krvná skúška ukázala závratných 5,15 promile!

2. apríla 2016 – V Nitre v miestnej časti Zobor sa vo vzduchu stretli dve bezmotorové lietadlá. Jedno z nich narazilo do strechy rodinného domu, ktorú poškodilo. Druhý účastník nehody so svojím lietadlom bezpečne pristál na letisku v Janíkovciach. Podľa očitých svedkov bola príčinou havárie pravdepodobne malá vzdialenosť medzi bezmotorovými lietadlami a došlo vo vzduchu k ich kontaktu. Pilot z Čiech vo veku 38 rokov stihol z lietadla vyskočiť. S padákom pristál v záhrade a utrpel ľahké zranenia.

20. apríla 2016 – Pri hraničnom priechode Lysá Poľana v okrese Poprad sa zrútil vetroň. Nehodu jeho pilot neprežil, išlo o poľského občana. Pilot sa zúčastňoval medzinárodných pretekov v bezmotorovom lietaní FCC Gliding, ktoré sa konali na letisku v Prievidzi. Jeden pilot zaletel v závetrí do lesa a následne spadol.

4. októbra 2016 – Športové lietadlo sa stratilo pri pohorí Čergov v okrese Sabinov na východe Slovenska. Vrak lietadla bol nájdený neďaleko vodnej priehrady Jakubovany (okres Sabinov).

foto – ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM