Recept na dnes

Pripravte si tiramisu ako z talianskej reštaurácie: Poznáte tradičný recept? + KVÍZ

Tiramisu je jedným z najobľúbenejších talianskych dezertov. Je až prekvapivé, že svetoznámy koláč s príjemnou kávovou chuťou je tu s nami iba niekoľko desaťročí.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte si tiramisu ako z talianskej reštaurácie: Poznáte tradičný recept? + KVÍZ
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Milovníkov sladkých dobrôt nedávno zasiahla smutná správa. V nedeľu 31. októbra zomrel vo veku 93 rokov Ado Campeol, ktorého talianske médiá označovali ako „otca tiramisu“. Campeol bol majiteľom reštaurácie Le Beccherie v severotalianskom Trevisiu.

Výsledok nehody

O pôvode tiramisu sa vedú dlhodobé spory. Jedno z odvážnych tvrdení dokonca hovorí, že sa podávalo ako afrodiziakum v nevestinci.

Všeobecne uznávanou teóriou je tá, ktorú priniesol Robert Linguanott, spoluobjaviteľ tiramisu. Tvrdí, že svetoznámy dezert bol dielom nehody, ktorá sa stala pri výrobe vanilkovej zmrzliny v Campeolovej reštaurácii.

„Pánovi Linguanottovi spadlo trochu syra mascarpone do misky s vajíčkami a cukrom, a keď si všimol príjemnú chuť zmesi, povedal to Campeolovej manželke Albe,“ píše britská spravodajská stanica BBC.

Nový objav stačilo zdokonaliť pridaním piškót namočených v káve a na vrch už iba poprášiť kakaom. Dvojica dezert nazvala „Tiramisù“, čo v preklade do slovenčiny znamená „vyzdvihni ma“, resp. aj obrazne povedané „zdvihne ti náladu“.

Premárnená príležitosť?

Dezert bol do ponuky reštaurácie pridaný v roku 1972.

Premiérovo sa tiramisu objavilo v médiách až v roku 1981. Od tej doby sa stalo jedným z najznámejších talianskych dezertov.

Zdá sa, že rodina premárnila jedinečnú obchodnú príležitosť. Svoj objav si totiž nikdy nedala patentovať. Dnes je dezert obľúbenou pochúťkou miliónov ľudí po celom svete.

Máte chuť na skvelé tiramisu? Recept nájdete na ďalšej strane!

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM