Zo zahraničia

Srbi na demonštrácii podporili vojnu Ruska: Skandovali heslá proti NATO a chválili Putina

Približne tisíc demonštrantov sa v piatok zhromaždilo v srbskom hlavnom meste Belehrad a podporilo inváziu Ruska na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Srbi na demonštrácii podporili vojnu Ruska: Skandovali heslá proti NATO a chválili Putina
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Demonštranti skandovali heslá proti NATO a chválili ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Zhromaždení ľudia skandovali „Srbi – Rusi, naveky bratia“, pričom pochodovali cez centrum Belehradu, svietili cestnými svetlicami a mávali ruskými vlajkami.

Oslobodenie Ukrajiny

„Ukrajinu oslobodzujú od neonacistov. Rusi – naši bratia – oslobodzujú Ukrajinu a dúfajme, že aj svet,“ povedal pre AFP 22-ročný ochrankár Nikola Babič.

Obe krajiny, Srbsko aj Rusko, spájajú celé stáročia bratské vzťahy – sú to slovanské národy a majú spoločnú pravoslávnu vieru a hlboké politické väzby.

Kým väčšina Európy odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu, mnoho ľudí v Srbsku stále podporuje Moskvu a štátne médiá v posledných dňoch obhajujú Putinove kroky.

Doma inak

Srbský prezident Aleksandar Vučič lavíruje, odkedy Rusko minulý týždeň začalo útočiť na Ukrajinu. Vučič oficiálne vyjadril v OSN nesúhlas s inváziou, ale doma odmietol Kremeľ odsúdiť.

Rusko ovláda ropný a plynárenský priemysel balkánskej krajiny a má právo vetovať rozhodnutia v OSN, čo pomohlo zablokovať formálne uznanie srbskej separatistickej provincie Kosovo, píše AFP.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska po tom, čo NATO v roku 1999 podniklo bombardovanie – bol to prvý zásah aliancie proti zvrchovanému štátu, ktorým sa ukončila vojna medzi Srbskom a etnickými albánskymi povstalcami.

Prečítajte si aj:

Srbi na demonštrácii v Belehrade podporili vojnu Ruska proti Ukrajine
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM