Lucia Koscelníková Regióny

Starosta Gerlachova: Rómov treba začleniť do spoločnosti

Nad dedinou vyviera minerálna „šťava“ a je odtiaľ výhľad na celú obec, aj jej rybiu farmu. Hospodáriaci roľníci sa v Gerlachove znova vracajú k chovu.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Gerlachova: Rómov treba začleniť do spoločnosti
Zdroj: archív obce

Hornošarišká obec bola založená richtárom Gerlachom v prvej polovici 14. storčia. Prvýkrát a písomne spomína už v roku 1344. Obyvatelia sa zaoberali tradičným poľnohospodárstvom, dobytkárstvom a lesnými prácami. Možno aj preto majú v erbe znázornený zlatý pluh. Obec sa nachádza pätnásť kilometrov od Bardejova a patrí medzi väčšie obce v okrese. Žije tam 1047 obyvateľov, z toho je 237 Rómov.

„Niektorí žijú v nájomných bytoch, ktoré spravuje obec, ostatní v osadách. Hľadáme riešenie ako ich začleniť do spoločnosti,“ hovorí Ondrej Ševcov, starosta obce. Historickou pamiatkou obce je gréckokatolícky, klasicistický Chrám zasvätený svätému Michalovi Archanjelovi. Pravoslávne omše sa slúžia v novopostavenej cerkvi.

Šťava a roľníci

Nad dedinou sa nachádza minerálny prameň, ktorý miestni nazývajú jednoducho „šťava“. „Obsahuje vraj značné množstvo železa,“ opisuje starosta. V Gerlachove sa ľudia postupne vracajú k starým tradíciám. Súkromný hospodáriaci roľníci tam chovajú stáda hovädzieho dobytka.

„Pasú ich na mieste, kde bola v minulosti plantáž. Pestovali sa tam ríbezle, egreše, jahody, maliny a jablká a vozilo sa to do bývalej bardejovskej Frucony. Po páde komunizmu všetko zaniklo,“ hovorí Ondrej Ševcov. V obci majú aj Rybiu farmu Gerlachov, ktorá hospodári na piatich rybochovných zariadeniach, pozdĺž rieky Tople.

Obec Gerlachov z vtáčej perspektívy. / Zdroj: archív obce

Hasiči aj futbalisti

Minulý rok v obci vznikla Jednota dôchodcov. „Sú veľmi aktívni a často sa stretávajú. Tento rok sme tu pre nich organizovali súťaž, kde súťažili v ľahkých športových disciplínach,“ dodáva starosta.

„Nad dedinou sa nachádza minerálny prameň, ktorý nazývame šťava.“

„Žije tu aj jedna pani, ktorá šije kroje. Má zaujímavú záľubu – zber starých žehličiek a bábik. Na Hornotoplianskom jarmoku prezentovala našu obec svojou unikátnou zbierkou.“

V zbore dobrovoľných hasičov sa zišlo 26 členov, ktorý sa špecializujú na zásah. K dispozícii majú novú hasičskú zbrojnicu. Ďalšou významnou zložkou je futbal. „Máme tu mužov, žiakov aj dorastencov. Muži sú v 4. šarišskej lige, na treťom mieste. V obci zvyknú hrať každú druhú nedeľu, dorastenci hrajú v soboty,“ vysvetľuje Ševcov.

Gerlachovské športy

V areáli futbalového ihriska je pre občanov k dispozícii multifunkčné ihrisko. V obci majú vytvorenú aj plochu, ktorú v zime polievajú a využívajú ako klzisko. „Aktívne tu hrávame amatérsky hokej a zúčastňujeme sa rôznych turnajov,“ komentuje hokejové nadšenie starosta.

Pre občanov je k dispozícii aj posilňovňa či stolný tenis. „Využivajú sa ale málo. Je potrebné ľudí do diania aktívne zapájať,“ prezradil nám Ondrej Ševcov. Okrem iného je v obci Materská a plne organizovaná Základná škola, kde sa vyučuje prvý stupeň v samostatných ročníkoch. V areáli Materskej školy je zriadená aj obecná knižnica. Samozrejmosťou je obchod, krčma, dokonca tam majú aj zriadenú herňu.

Vízie

V Gerlachove každoročne organizujú fašiangovú obecnú zabíjačku, ples aj pálenie vatry na Jána. „Tento rok sme tu organizovali festival „Gerlachov Fest“. Bohužiaľ nám nevyšlo počasie. Festival sa konal, prišlo ale málo ľudí. Mala vystúpiť aj kapela Helenine Oči, no nestalo sa,“ informuje starosta.

V Gerlachove sa rekonštruovala cesta prvej triedy a miestna komunikácia. Budova Základnej školy a Obecného úradu tiež prešla kompletnou opravou. Pribudli nové chodníky a verejné osvetlenie.

„Mojou víziou do budúcna je zaoberať sa odpadovým hospodárstvom. Chcem aby v obci bolo k dispozícii niekoľko nádob na separovaný odpad a aby tu nevznikali nelegálne skládky. Pri rómskej osade chceme na budúci rok vybudovať čističku. Okrem toho máme v pláne aj realizáciu cyklotrasy, ktorá by viedla do Poľska,“ dodáva Ondrej Ševcov.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM