Zo zahraničia

Štáty EÚ vystrašil LETIACI objekt, ktorý sa zrútil pri Záhrebe: Išlo o DRON ruskej výroby!

Bezpilotné lietadlo, ktoré sa v noci na piatok zrútilo na predmestí Záhrebu, bolo ruskej výroby. Incident nebol namierený voči Chorvátsku a úrady začali vyšetrovanie.

Ilustračný obrázok k článku Štáty EÚ vystrašil LETIACI objekt, ktorý sa zrútil pri Záhrebe: Išlo o DRON ruskej výroby!
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Jeho dopad spôsobil silný výbuch, avšak pri incidente sa nikto nezranil, informovala v piatok miestna polícia, ktorú citovala agentúra AP.

Podľa chorvátskej tlačovej agentúry HINA sa objekt zrútil vo štvrtok o 23.00 h miestneho času. Polícia v piatok našla na mieste dopadu kráter a dva padáky. Na fotografiách, ktoré publikovali miestne médiá, bolo vidieť kovové kusy trosiek a niečo, čo vyzeralo ako časť krídla.

Podľa portálu The War Zone mohlo ísť o ukrajinské prieskumné bezpilotné lietadlo sovietskej výroby typu Tu-141. Táto informácia sa však nedala bezprostredne overiť.

„(Dron) musel vážne zlyhať a preletieť z Ukrajiny do Chorvátska cez celé Maďarsko alebo časti susedných krajín. Ukrajinské hranice sú od Záhrebu vzdialené 350 míľ (563 kilometrov),“ uviedol americký portál, ktorý pripomenul, že Kyjev po ruskej invázii uviedol do prevádzky vysokorýchlostné drony zo sovietskej éry. Ukrajina je jediným známym súčasným prevádzkovateľom dronov typu Tu-141.

Ruská výroba

Bezpilotné lietadlo bolo podľa premiéra Andreja Plenkoviča vyrobené pre potreby armády v Rusku. Nie je však známe, či patrilo ruskej alebo ukrajinskej armáde.

Prezident Zoran Milanovič pád dronu označil za „vážny incident“, ktorý však na základe vyhodnotenia udalosti nebol namierený voči Chorvátsku.

„Lietajúci objekt letel nad Maďarskom viac ako 40 minút a v chorvátskom vzdušnom priestore strávil menej ako sedem minút,“ povedal prezident. Úrady podľa jeho slov záležitosť vyšetrujú.

Pridali sa Maďari

Pád objektu preverujú aj maďarské orgány, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na vyhlásenie maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejnené v piatok na Facebooku.

Šéf diplomacie uviedol, že o prípade hovoril telefonicky so svojím chorvátskym rezortným partnerom Gordanom Grličom-Radmanom.

„Podľa doterajších informácií sa let dronu dotkol viacerých členských krajín NATO vrátane Maďarska. Pri vyšetrovaní úzko spolupracujeme s chorvátskymi orgánmi i so spojencami v NATO,“ oznámil Szijjártó.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Pri Záhrebe sa zrútilo bezpilotné lietadlo
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM