Barbara Dallosová Technológie Magazín

Streamovací gigant v problémoch: Netflix stráca STÁTISÍCE predplatiteľov. Čo sa deje?

Podľa prognóz by Netflix mohli opustiť aj milióny zákazníkov. Streamovacia služba už testuje zmeny, ktoré by ju vraj mohli zachrániť.

Ilustračný obrázok k článku Streamovací gigant v problémoch: Netflix stráca STÁTISÍCE predplatiteľov. Čo sa deje?
Zdroj: pixabay.com

Jedna z najznámejších streamovacích spoločností priznala pokles odberateľov i príjmov. Netflix stratil v minulom štvrťroku masívnych 200-tisíc predplatiteľov a prognózy hovoria, že v ďalšom období už môže byť reč o miliónoch odídencov. To sa odrazilo aj na burze a po zverejnení aktuálnych čísel začali akcie Netflixu padať strmhlav dolu.

Zdieľané heslá

Spoločnosť nedávno zasiahla proti zdieľaniu hesiel. Práve to je podľa nej jeden z dôvodov, prečo si Netflix predpláca čoraz menej ľudí.

V liste akcionárom streamovacia služba uviedla, že okrem 222 miliónov platiacich predplatiteľov v súčasnosti existuje odhadom 100 miliónov domácností, ktoré používajú účet niekoho iného. Údaje priniesol portál npr.org.

Zdieľanie účtov Netflix zaviedol v minulosti, aby platformu naštartoval. Zdá sa však, že sa mu to vypomstilo.

Firma avizuje, že zdieľanie hesiel nezakáže, no plánuje ho spoplatniť. Zmenu bude testovať v troch krajinách – v Čile, Peru a na Kostarike. Za príplatky si budú môcť užívatelia pridať ďalšie dva profily.

Konkurencia rastie

Užívatelia aj odborná verejnosť však upozorňujú, že zdieľanie hesiel nemusí byť jediným dôvodom, prečo sa Netflixu prestáva dariť. Hovorí sa o rastúcej konkurencii, ale aj o výraznom poklese kvality titulov, ktoré služba prináša.

Pravdou je, že streamovacie spoločnosti zažívajú rozmach a konkurencia sa tak prirodzene rozrastá. Okrem dlhoročných konkurentov, akými sú YouTube, Amazon a Hulu, musí Netflix bojovať aj s Apple TV+, Disney plus a ďalšími.

Prepadáky?

Portál techcrunch.com upozorňuje, že Netflix uvádza čoraz viac prepadákov. Príkladom má byť akčný film Red Notice. Do snímky Netflix investoval 200 miliónov dolárov, čo z neho robí vôbec najdrahší film, aký kedy spoločnosť natočila. Film však divákov veľmi neohúril a nepomohlo mu ani hviezdne obsadenie s Gal Gadot, Ryanom Reynoldsom a The Rockom.

Opačným príkladom je podarený počin z produkcie konkurenčnej Apple TV+, film Coda. Jeho výroba stála menej ako 10 miliónov dolárov, snímku vychválili kritici a odniesla si aj niekoľko prestížnych nominácií a ocenení.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM