Aktualizované Krimi

Súd rozhodol o prepustení Jankovskej z vyšetrovacej väzby. Bude nosiť náramok

Monika Jankovská má nosiť monitorovací náramok a byť pod dohľadom úradov.

Ilustračný obrázok k článku Súd rozhodol o prepustení Jankovskej z vyšetrovacej väzby. Bude nosiť náramok
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská má byť stíhaná na slobode. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku rozhodol o jej prepustení z väzby. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Monika Jankovská má nosiť monitorovací náramok a byť pod dohľadom úradov. Rozhodnutie nie je právoplatné, rozhodovať má Najvyšší súd SR. Prokurátorka Valéria Simonová totiž avizovala sťažnosť voči rozhodnutiu.

Prepustená z väzby

„Sudca pre prípravné konanie obvinenú M. J. prepustil z väzby na slobodu a súčasne väzbu obvinenej nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Súd obvinenej uložil povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu každú zmenu miesta pobytu, uložil jej povinnosti a obmedzenia a nariadil kontrolu obvinenej technickými prostriedkami – zariadením na určenie polohy,“ vysvetlila ďalej hovorkyňa.

„Sudca rozhodol tak, že ju (Moniku J., pozn. red.) prepustil z väzby na slobodu, pričom jej uložil primerané povinnosti a obmedzenia, respektíve nahradil nimi väzbu a zároveň pod dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ potvrdil obhajca Moniky Jankovskej Peter Erdős s tým, že si počká na právoplatné rozhodnutie. Na utorkovom výsluchu sa jeho klientka nezúčastnila vzhľadom na jej zlý zdravotný stav. Pripomenul, že Monika Jankovská je vo väzenskej nemocnici.

Pôvodne mala byť Monika Jankovská väzobne stíhaná do 11. marca. Vo väzbe bola od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka. Príslušníci NAKA vtedy zadržali 13 sudcov, pričom padli obvinenia z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Monike Jankovskej po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 je obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima. Koncom januára sa pokúsila vo väzení v Banskej bystrici spáchať samovraždu.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM