han Politika

Sulíkovcom nevadia PREDČASNÉ voľby: Je jasné, kto tu vládne, OĽANO, Sme rodina a fašisti!

Strana SaS berie na vedomie, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) nebol odvolaný z funkcie. SaS sa tak stáva tvrdou opozičnou stranou a jej snaha o návrat do vlády je uzavretá.

Ilustračný obrázok k článku Sulíkovcom nevadia PREDČASNÉ voľby: Je jasné, kto tu vládne, OĽANO, Sme rodina a fašisti!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Po hlasovaní v Národnej rade (NR) SR to v utorok povedal predseda SaS Richard Sulík. Strana je podľa neho pripravená rokovať o predčasných voľbách.

„Naši bývalí koaliční partneri plus niektorí fašisti sa rozhodli držať Igora Matoviča vo funkcii,“ povedal Sulík. „Pre stranu SaS sú snahy vrátiť sa do tejto vlády uzavreté. Nebudeme sa o to viac pokúšať,“ dodal.

Tvrdá opozícia

Liberáli tak v budúcnosti podľa Sulíka v parlamente podporia iba návrhy, s ktorými sa stotožnia. Predseda SaS upozornil, že Matovič by nezostal ministrom bez podpory nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu, ktorým v utorok parlament posunul do druhého čítania viacero zákonov.

„Zo strany SaS sa stáva tvrdá a rázna opozičná strana. Sme pripravení rokovať o predčasných voľbách,“ vyhlásil Sulík.

„Vládne tu OĽANO so Sme rodina a s fašistami. Je to úplne jasné. Ja som zvedavý, čo spravia tí ľudia, ktorí hovorili, že pre nich také niečo neprichádza do úvahy,“ povedal Sulík.

Ako sa SaS postaví k novele ústavy navrhnutej stranou Sme rodina, ktorá by umožnila skrátiť volebné obdobie, či ako budú poslanci SaS hlasovať pri štvrtkovom (6. 10.) odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), Sulík nespresnil.

Opäť prekáračky

Matovič na sociálnej sieti reagoval na výsledky jeho odvolávania opätovnou kritikou SaS, ktorá iniciovala mimoriadnu schôdzu NR SR. Hovorí o sprisahaní liberálov s mafiou zo Smeru-SD a Hlasu-SD či s Milanom Mazurekom (nezaradený).

Považuje to za dôkaz, že líder SaS Richard Sulík je schopný „sprisahať sa po voľbách aj s diablom či povaliť aj štvrtú protikorupčnú vládu, ak by, božechráň, bol jej súčasťou“.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš je rád, že sa nepodarilo Matoviča odvolať.

„Aj u nás v klube máme kolegov, ktorí neprišli na hlasovanie. Je to dôkaz toho, že klub je slobodný, poslanci majú svoj názor,“ poznamenal. Podstatné preňho je, že nikto z OĽANO nehlasoval za vyslovenie nedôvery.

Odmieta, že by mali nejakú dohodu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu, ktorí rovnako nehlasovali za odvolanie Matoviča a v utorok im prešlo niekoľko návrhov. Šipoš pripomenul, že schválili aj iné opozičné návrhy, aj body SaS. Liberálov označil za najbližších partnerov z opozície.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM