Anna Humbert Regióny

Švajčiarsko. Bezpečná neutralita. Nebezpečná sloboda

Švajčiarsko je voľnou a nezávislou krajinou známou svojim silným liberalizmom a láskou k slobode vo všetkých jej formách. Miera udelenej slobody je však vždy diskutabilná a vo švajčiarskej spoločnosti sa to prejavuje v rôznych podobách.

Ilustračný obrázok k článku Švajčiarsko. Bezpečná neutralita. Nebezpečná sloboda
Zdroj: Anna Humbert

Práve tu prichádzajú za pomocnou rukou aj ľudia, túžiaci dobrovoľne sa rozlúčiť so životom. Už od osemdesiatych rokov minulého storočia, sa dá vo Švajčiarsku rozlúčiť s neznesiteľnou ľahkosťou bytia a aj napriek občasnému mediálnemu humbuku v zahraničí, už strata tejto slobody najskôr neprichádza obyvateľom ani len na um.

Eutanázia a drogy

Podobne vo Švajčiarsku začali ako prvé vznikať nenápadné mobilné zariadenia napomáhajúce ľuďom závislým od drog s hygienou ich užívania. V centrálnych častiach miest sa často vyskytujú „búdky“, kde narkomani v čistých podmienkach vykonajú svoju potrebu čistou ihlou a bez rizika nákazy, či infekcie.

K zníženiu kriminality medzi narkomanmi sa tu už pätnásť rokov používa jednoduchý lekársky recept na heroín. A funguje to vraj zázračne. Keď som prvýkrát prišla začiatkom leta do Ženevy, naložila som môj dvakrát dvadsaťkilový majetok do taxíka na letisku a polostratene požiadala o odvoz na adresu môjho budúceho bydliska.

Sympatický majiteľ starého Mercedesu sa len v kútiku pousmial a úsmev rozvinul, až keď sme došli pred brány ulice, ktorá sa mala stať mojim novým domovom. Priamo v centre Ženevy v päťminútovej vzdialenosti od jazera. Rad domov za päťhviezdičkovými palácmi a historickými rezidenciami s priečeliami z Belle epoque, sa totiž nachádza ženevská vykričaná štvrť.

Slečny a „tráva“ pod kontrolou

Prostitúcia tu nie je ani tabu, ani nelegálna už dlhé roky, slečny sú riadne registrované a platia dane z príjmu. Môj byt bol samozrejme na samom rázcestí dvoch hlavných tepien venovaných nikdy neustávajúcej túžbe po lacnom pôžitku a omamnom zážitku rôznej formy či farby.

Dievčiny zo všetkých kútov, prevažne Latinskej Ameriky, tu pohodlne usadené na stoličkách v legínach a vyblýskaných lodičkách čakajú deň a noc na zákazníkov. Tie čerstvo prebudené potiahnu okoloidúcich i za rukáv, prípadne lascívne popíšu prichystaný zážitok. Väčšina z nich však len čučí do telefónu alebo do neho nahlas niečo španielsky či portugalsky hovorí.

„Všetko sa vyrieši jednoducho a efektívne švajčiarskym spôsobom za zatvorenými dverami."

Znudené slečny nepretržite kontrolujú z každého rohu pasáci prelínajúci sa s dílermi drog všetkého druhu. Chlapci, rozhodne nie švédskeho pôvodu, sú vybavení zbraňami nielen vo forme železných svalov. Kohosi stihli pod mojim oknom v jeden piatkový večer i zastreliť.

Prekazili víkendovú zábavu i tržbu kolegom, ale účty sú účty. Pred pár mesiacmi sa tu taktiež zlegalizoval predaj marihuany s obsahom THC pod 1% a obchodíky s kebabom sa teda rýchlo transformovali na predajne zelenej distribúcie.

Ženevská bezpečnosť

Vlastnenie zbraní je tu spojené snáď ešte s tradíciou Williama Tella, bájneho lukostrelca a asi jediného národného hrdinu. Áno, aj zbrane sú tu legálne, podobne ako v USA, Srbsku či Jemene a práva na ich držanie sa Švajčiari rozhodne nemienia vzdať. Referendum o sprísnení pri vydávaní zbraní neprešlo a podobne neprejde najskôr ani Švajčiarom vrodená túžba po slobode a hrdosť v sebaobrane.

A paradoxne, v nikdy nekončiacom ruchu na ulici sa tu človek necíti nebezpečne v žiadnej dennej či nočnej hodine. Kvantum ľudí nikdy neutícha a business nikdy nespí. Môj poctivo vybudovaný parížsky ulično-ignorantský systém teda zužitkujem aj tu, a menej než na Montmartri.

V Ženeve si na tašku nemusíte dávať pozor, aj zlodeji sa tu vyznajú a je viac než pravdepodobné, že za pár minút nájdu úlovok mnohonásobne vyššej hodnoty, ako vaša hoc i vytúžená Birkinka. Kradne sa však aj tu, klenotníctva sú brakované denne a agresie sa tiež prihodia.

Poriadok v „kuchyni“

Aký je prvý atribút, ktorý vám pri spomenutí Švajčiarska napadne? Pre mňa to bola bezpečnosť a istá absencia, či aspoň menší výskyt, kriminality. Aj toto majú Švajčiari precízne vyšpekulované. Mediálny tlak sa tu nenosí a spravodajské médiá sa len tak jednoducho isté informácie nedozvedia.

Príhody a incidenty sa teda do novín či správ nedostanú ani lokálne, a rozhodne nie medzinárodne. Udržiavať si imidž bezpečnej oázy je pre obchod i kvalitný život jednou z priorít a tak sa v médiách prepierať nebudú. Všetko sa vyrieši jednoducho a efektívne švajčiarskym spôsobom za zatvorenými dverami.

Aj napriek tejto (ne)bezpečnostnej realite pod pokrievkou, sa tu človek cíti lepšie a rozhodne bezpečnejšie než v Paríži alebo Londýne. Spokojne a kontrolovane si tu žijeme v centre svetového obchodu a udržujeme formu, aby svetová elita stále mala vôľu odkladať sem svoje deti do prestížnych internátnych škôl a bankári aj naďalej využívali strategicky blízko postavené letisko, vzdialené len tak ďaleko, aby sa kufrík s hotovosťou dal pohotovo previezť do pristaveného lietadla.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM