rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Afričania utekajú pred vojnou. Nechcú zostať na Slovensku

Do Európy nemieria Ukrajinci, ale aj migranti z Afriky, ktorí chcú poberať dávky! Aj proti takýmto nezmyslom musí polícia bojovať na sociálnych sieťach.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Afričania utekajú pred vojnou. Nechcú zostať na Slovensku
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Na sociálnych sieťach rôzni užívatelia šíria „zaručené správy“ o migrantoch z Afriky, ktorí vraj prichádzajú cez slovensko-ukrajinské hranice. České médiá si v tejto súvislosti všímajú, ako musí slovenská polícia vyvracať veľké množstvo hoaxov.

Aj preto začala natáčať príbehy jednotlivých migrantov, ktorí sa teraz snažia dostať cez Slovensko domov,informuje idnes.cz.

Utekajú pred vojnou

Zábery s utečencami tmavej pleti začali slovenskí policajti zverejňovať v reakcii na množstvo hoaxov. „Neustále sa šíria dezinformácie o tom, ako sa nám tu promenádujú neukrajinskí utečenci, ktorí nemajú s vojnou nič spoločné. Povieme vám šokujúci informáciu: Na Ukrajine žili, pracovali a študovali aj černosi alebo Arabi,“ uvádza polícia.

Pred vojnou nebolo výnimočné stretnúť v prednáškových sálach Indov, Nigérijcov alebo Maročanov.

Vzdelávanie na Ukrajine je kvalitné a školné je v prepočte nižšie ako inde v Európe. Môžu si ho preto dovoliť aj študenti z chudobnejších krajín. Cudzinci pomáhali aj ukrajinskej ekonomike, keď sa po štúdiu rozhodli v krajine zostať a pracovať.

Priživujú sa na nešťastí

Policajti pridávajú aj fotografie z evakuačných letov. pod jednou z fotiek je popis, ktorý podľa idnes.cz ilustruje až prehnane hysterickú situáciu: „Nebojte sa, všetko si platia sami. Aj jedlo na fotkách.“

Na rétorike proti utečencom si postavili kampaň ultrapravicové strany, napríklad ĽSNS. Kotlebovci zároveň ako jediní odmietli odsúdiť agresiu Ruska na Ukrajine. Namiesto toho vykresľujú situáciu na hraniciach ako prílev nelegálnych migrantov.

Polícia preto neúnavne opakuje, že na Ukrajine neuviazli po ruskom útoku iba domáci, ale aj cudzinci. „Keďže sa nad Ukrajinou nedá lietať, musia využiť najbližšie hraničné priechody,“ vysvetľuje polícia veci, ktoré by mali byť samozrejmé. Vzhľadom na množstvo nezmyslov, ktoré šíria dezinformačné weby, to tak však nie je.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM