rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako hodnotia referendum v zahraničí? FIASKO aj úspech Roberta Fica

Napriek neplatnému referendu Slovensko čakajú predčasné voľby. Bývalá vládna koalícia sa dohodla na septembrovom termíne.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako hodnotia referendum v zahraničí? FIASKO aj úspech Roberta Fica
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovenské referendum sa skončilo fiaskom. Hlasovať prišla menej než tretina voličov,“ hlási český denník iDnes. Napriek tomu, že výsledok nie je platný, prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala politikov, aby prijali zmenu ústavy týkajúci sa predčasných volieb.

Tlak vzrástol

Iné médiá upozorňujú, že hoci referendum bolo neúspešné, tlak na skrátenie volebného obdobia vzrástol. Opozičnému Smeru ako hlavnému organizátorovi hlasovania sa podarilo k urnám dostať takmer 1,2 milióna voličov.

Strany bývalej vládnej koalície sa zhodli, že predčasné voľby by sa mali konať 30. septembra.

Parlament najskôr musí zmeniť ústavu. Dohoda bývalej koalície by takúto zmenu mala umožniť už na januárovej schôdzi parlamentu,“ informuje agentúra Bloomberg.

Opozícia má veľkú šancu

V predčasných voľbách majú podľa prieskumov veľkú šancu zvíťaziť opozičné strany. „Preto sa vládne strany do poslednej chvíle snažili referendum spochybňovať,“ myslí si nemecký Tagesschau.

Zahraničné médiá pripomínajú, že po vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera žiadala prezidentka Čaputová o vyriešenie situácie do konca januára. Pohrozila, že v opačnom prípade premiérovi odoberie oprávnenie vládnuť.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM