rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Angličania šalejú zo známeho slovenského koláča!

Matka a dcéra zo Slovenska si otvorili kaviareň v britskom Exeteri. Ich sladké pečivo sa stalo hitom v širokom okolí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Angličania šalejú zo známeho slovenského koláča!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Ulica Sidwell Street v britskom meste Exeter je plná šarmantných kaviarní a reštaurácii. Jednou z najzaujímavejších je Twister Café, ktoré svojim sladkým pečivom láka návštevníkov zo širokého okolia.

Vylepšený trdelník

Kaviareň vlastnia matka s dcérou, Denisa a Adriana Farkašové, „ktoré chceli Exeteru ukázať jedno z ich najobľúbenejších sladkých potešení z ich detstva na Slovensku.“ Ich „chimney cake“ je variáciou tradičného trdelníka a stal sa medzi miestnymi obrovským hitom.

Chuťou pripomína donut, ale textúra je úplne iná s chrumkavým cukrovým povrchom a mäkkým vnútrom,“ opisuje pečivo anglický novinár. Prekvapila ho aj veľkosť, a tom mu Denisa prezradila, že niektoré trdelníky doma na Slovensku majú aj pol metra.

Išla do veľkého rizika

Denisa žije vo Veľkej Británii už sedemnásť rokov, prišla tam pôvodne pracovať pre nemeckú strojársku firmu. Otvorenie kaviarne počas pandémie COVID 19 bol riskantný krok.

Počas opakovaných lockdownov mali kaviarne a reštaurácie problém prežiť. „Naša ulica sa však mení na kulinárske centrum, dúfam, že situácia sa zlepší,“ povedala Denisa. Majiteľky trvajú na tom, že pri výrobe trdelníka nebudú používať žiadne chemikálie a konzervačné látky, aby bol čo najviac autentický.

Najlepšie je vychutnať si túto dobrotu čerstvo upečenú priamo v prevádzke. Zákazníci na juhozápade Anglicka vďaka tomu môžu zažiť atmosféru stredoeurópskej kaviarne.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM