MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ďalšia krajina nás dala do rizikovej červenej kategórie!

Nielen Česko, ale aj Cyprus považuje Slovensko za rizikovú krajinu z hľadiska šírenia koronavírusu, a preto nás ostrovná krajina zaradila na červený zoznam.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ďalšia krajina nás dala do rizikovej červenej kategórie!
Zdroj: pixabay.com

Pandemická situácia na Slovensku vyzerá byť priaznivá a ľudia sa tešia z postupného uvoľňovania opatrení. Zahraničie však vývoj slovenskej situácie nevidí tak priaznivo. Najprv nás zaradilo na červený zoznam rizikových krajín Česko, a teraz aj obľúbená dovolenková destinácia Cyprus. Čo to znamená v praxi?

Rýchle degradovanie

Cyperský portál FinancialMirror informuje, že s účinnosťou od 20. mája Cyprus zmenil bezpečnostný status dvoch krajín – Islandu a Slovenska. Zatiaľ čo Island sa posunul do exkluzívnej kategórie zelených krajín, Slovensko sa zosunulo do rizikovejšej kategórie.

„Cyprus preradil Slovensko z oranžovej do červenej triedy len týždeň po tom, ako ho naopak povýšil z červenej do oranžovej,“ píše portál.

V praxi to bude znamenať, že slovenskí cestujúci musia mať pri príchode na Cyprus so sebou negatívny výsledok PCR testu nie starší ako 72 hodín, a následne sa ešte podrobiť ďalšiemu PCR testu po príchode na ostrov. Náklady na jeho vykonanie si musí každý človek zaplatiť sám.

Výnimku z testovania však majú všetci ľudia, ktorí sú zaočkovaní oboma dávkami vakcíny registrovanej v EÚ alebo Sputnikom V. Musia byť minimálne dva týždne po podaní druhej dávky.

Ďalšie správy o Slovensku vo svete

Kto je naozaj bezpečný?

Do rizikovej červenej kategórie patrí spolu so Slovenskom väčšina štátov EÚ. V bezpečnejšej oranžovej triede sa nachádzajú len Portugalsko, Fínsko, Írsko, Malta, Nórsko, Veľká Británia Čína a Thajsko.

Turisti z týchto oranžových krajín musia pri príchode na Cyprus predložiť len negatívny výsledok PCR testu nie starší ako 72 hodín. Zaočkovaní sú od tejto povinnosti oslobodení.

Podľa Cyperčanov je momentálne možné z hľadiska koronavírusu považovať za naozaj bezpečných len sedem krajín. Sú to Austrália, Nový Zéland, Singapúr, Saudská Arábia, Južná Kórea, Izrael a Island. Cyperské úrady však zdôrazňujú, že situácia sa rýchlo mení a o týždeň sa zoznam bezpečných a rizikových krajín opäť môže zmeniť.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM