MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Loď explodovala, keď na palube bolo len dvojročné dieťa

Hrôzostrašná tragédia vážne zranila osem mladých ľudí, ktorí práve oslavovali narodeniny. Bola medzi nimi aj mladá Slovenka, ktorá utrpela ťažké popáleniny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Loď explodovala, keď na palube bolo len dvojročné dieťa
Zdroj: Facebook.com/of.today

Začalo sa to ako veselá narodeninová párty na lodi, ktorá kotvila v maríne na rieke Hawkesbury v Austrálii. K ohromnej explózii došlo v okamihu, keď loď natankovala palivo a niekto naštartoval motor. Plamene rýchlo zachvátili skoro celé plavidlo a ťažko zranili partiu mladých ľudí, ktorí na palube práve oslavovali narodeniny Slovenky Mirky Tóthovej.

Tragédia sa stala ešte počas Veľkonočnej nedele, ale svedkovia stále prinášajú do médií hrôzostrašné detaily. Medzitým sa úspešne rozbehla zbierka, ktorá má vyzbierať peniaze na Mirkinu liečbu.

Dieťa vyviazlo zázrakom

Bolo príjemné teplé popoludnie a partia mladých kamarátov práve na zakotvenej lodi oslavovala narodeniny dvoch z nich. Na člne alebo v jeho blízkosti sa v tej chvíli nachádzalo jedenásť ľudí a jedno malé dieťa.

„Otec sa rozhodol presunúť so svojou 22-mesačnou dcérou na prednú časť lode, aby lepšie videla pelikány. To im zachránilo život, keďže loď následne o pár sekúnd explodovala,“ píše britský portál Dailymail.

Ťažko povedať, či by také malé dieťa prežilo ohromnú explóziu a následný požiar, keby zostalo so svojím otcom na zadnej časti lode. Práve tam bola umiestnená palivová nádrž. Na palube v prednej časti boli čiastočne chránení pred tlakovou vlnou aj plameňmi, takže obaja vyviazli bez zranení. Ostatní však také šťastie nemali.

Ďalšie správy o Slovensku vo svete

Úspešná zbierka

Plamene na lodi ťažko zasiahli aj mladú Slovenku Mirku a spôsobili jej popáleniny na tretine tela, najmä na rukách, dlaniach, nohách a trupe. Museli jej transplantovať kožu, pričom liečba na jednotke intenzívnej starostlivosti je veľmi bolestivá a zdĺhavá.

Zhruba každé tri dni jej lekári museli vyčistiť rany a odstrániť mŕtve tkanivo, aby nedostala infekciu. Je to extrémne bolestivý zákrok, po ktorom vždy dostala horúčku. Mirka navyše musí absolvovať náročnú rehabilitáciu a konečný účet za jej liečbu bude poriadne vysoký.

Najhoršie na tom je, že v Austrálii žije ako slovenská občianka vďaka vízam a nemá žiadne súkromné zdravotné poistenie. Preto jej priatelia zriadili verejnú zbierku, kde ľudia môžu prispievať na Mirkinu liečbu.

Po zhruba mesiaci poslalo peniaze na Mirkin účet už 775 ľudí a celková vyzbieraná suma je takmer 63-tisíc dolárov. Je to slušný úspech, keďže cieľová suma, ktorú organizátori zbierky stanovili, je 70-tisíc dolárov.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM