rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Odsúdili párik, ktorý využíval ľudí zo Slovenska ako otrokov

Muž zo Slovenska a žena z Poľska väznili ľudí v malom dome v Bristole, nútili ich robiť zadarmo a okradli o 300-tisíc libier.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Odsúdili párik, ktorý využíval ľudí zo Slovenska ako otrokov
Zdroj: National Crime Agency

Súd v anglickom Bristole uznal za vinných dvojicu páchateľov, ktorí držali ľudí zo Slovenska ako moderných otrokov, nútili ich k práci a okrádali o peniaze. Maroš Tancoš zo Slovenska a Joanna Gomulska z Poľska si odpykajú trest za zločiny spojené s prevádzačstvom.

Moderní otroci

Tancoš sa sústredil na zraniteľných ľudí zo Slovenska, často osoby, ktoré vyrastali v detských domovoch, alebo žili v osadách,informuje britská ITV. Sľúbil im dopravu do Anglicka, prácu a ubytovanie.

Namiesto toho im zobral doklady, telefóny a platobné karty a nútil robiť zadarmo v autoumyvárni. Moderní otroci bývali spoločne v nehygienických podmienkach v malom dome v Bristole, ktorý párik na noc zamykal.

Mená obetí zároveň páchatelia zneužili na získanie pôžičiek a kreditných kariet. V rokoch 2010 až 2017 získali takmer 300-tisíc libier, ktoré minuli na autá či hazard.

Desaťročie hrôzy

Tancoš a Gomulska sa k obetiam správali ako k svojmu majetku. „Boli väznení. Pri opisovaní svojich skúseností na nich bolo vidieť, že to viacerých psychicky zlomilo,povedal pred súdom kriminalista Colin Williams.

Je to hrozný prípad zneužívania, ktorý trval takmer dekádu. Počas nej boli ľudia vystavení utrpeniu, aby napĺňali vrecká dvoch bezcitných jednotlivcov, " dodala prokurátorka Ruona Iguyovwe.

Obete boli prinútené pracovať za akýchkoľvek okolnosti. Jedna z nich opisovala, ako musela umývať autá so zlomenou rukou. Súd sa pri rozhodnutí opieral o 15 svedkov, ktorí vypovedali o prevádzaní a zneužívaní ľudí siahajúcom až do roku 2008.

Tancoš s partnerkou boli obvinení už v roku 2019, po vyše dvojročnej práci kriminalistov, ktorí vyšetrovali zneužívanie migrantov prichádzajúcich zo Slovenska.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM