rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Európa stráca kľúčového výrobcu hliníka. Politici sa hádajú, kto je na vine

Slovenská firma je ďalšou veľkou obeťou energetickej krízy v Európe, politici sa hádajú, kto je na vine.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Európa stráca kľúčového výrobcu hliníka. Politici sa hádajú, kto je na vine
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Energetická kríza v Európe si vyžiadala ďalšiu obeť. Nórsky majiteľ sa rozhodol ukončiť výrobu hliníka vo svoje firme Slovalco v Žiari nad Hronom. „V priebehu posledného roka stratil kontinent viac ako polovicu kapacít na výrobu hliníka a zinku,“ informuje Bloomberg.

Na rastúce ceny energií najskôr hutníci reagovali znižovaním výroby, ale ani to nestačilo. Koniec krízy je v nedohľadne, a ak by Slovalco pokračovalo v produkcii, utrpelo by podľa nórskeho vlastníka Hydro veľké finančné strany.

Hutnícky priemysel je mimoriadne náročný na spotrebu energií. „Na výrobu jednej tony hliníka je potrebných toľko elektrickej energie, ktorá by pokryla trojročnú spotrebu priemernej domácnosti,“ vysvetľuje Bloomberg.

Kto je na vine?

Český denník Echo24 si všíma, že zatvorenie podniku, ktoré ovplyvní tristo zamestnancov, vyvolalo už tradičnú prestrelku medzi dvoma ministrami.

Minister hospodárstva Richard Sulík obvinil Matovičov rezort financií, že „odmietol firme poskytnúť pomoc v rámci európskeho systému kompenzácií za emisie oxidu uhličitého“. Napríklad v Nemecku dostane porovnateľná fabrika približne 68 miliónov eur pomoci.

Jeho politický rival Igor Matovič, naopak, tvrdí, že zvýšenie kompenzácii ministerstvo financií neblokovalo. Označilo ich za „prechodný a okrajový“ nástroj.

Slovalco je kľúčovým dodávateľom nielen pre slovenské, ale aj európske spoločnosti. Zastavením výroby bude Európa nútená dovážať hliník z krajín ako Čína alebo Rusko," povedal riaditeľ firmy Milan Veselý.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM