rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hanba pre veľmoci! Najviac pomáhajú Ukrajine malé štáty

Najväčšiu podporu proti ruskému útoku Ukrajina nedostala od Nemecka a Francúzka, ale od Slovenska, Česka či Estónska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hanba pre veľmoci! Najviac pomáhajú Ukrajine malé štáty
Zdroj: TASR/Vladimír Benko

Rusko je obrovský štát rozlohou, veľkosťou populácie aj ambíciami. „Napriek tomu najväčšia vojenská pomoc Ukrajine po ruskom útoku prichádza z podstatne, podstatne menších krajín,“ všíma si komentátor The Washington Post.

Veľmoci zaostávajú

Spomína napríklad Estónsko, ktoré Ukrajine darovalo protipancierové strely a húfnice, Česko, ktoré poslalo tanky a bojové vozidlá a Slovensko, ktoré nedávno na Ukrajinu poslalo systém protivzdušnej ochrany S–300. "Všetky tieto krajiny dokopy nedosahujú ekonomickú silu Ruska, nehovoriac o rozlohe, " píše americký denník.

Hoci niektoré veľké krajiny vrátane Veľkej Británie a Spojených štátov poskytli Ukrajine podstatne viac vojenského materiálu, mnoho iných – vrátane európskych veľmocí Francúzska a Nemecka – výrazne zaostáva.

Nejde pritom iba o množstvo dodaných zbraní, ale aj o typ. Keďže konflikt na Ukrajine sa presúva z mestského prostredia na západe na oveľa otvorenejší východ krajiny, ukrajinská vláda požiadala o ťažšie zbrane.

Malí pomáhajú viac

Bude ťažké sa zbaviť dojmu, že malé európske štáty poskytli Ukrajine oveľa väčšiu podporu ako kontinentálne veľmoci. A Ukrajinci si to všímajú. V nemeckých médiách sa objavili informácie, že prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol návštevu nemeckého prezidenta, ktorý vraj v Kyjeve nie je vítaný.

Osud vojny bude nakoniec závisieť najmä od veľmocí, ale malé krajiny sú motivované podporou Ukrajiny ukázať Kremľu, že si nemôže robiť, čo sa mu zachce. „Na Ukrajine vidia, čo sa môže stať aj im,“ zdôrazňuje The Washington Post.

Kým v Berlíne ešte mnohí vnímajú ruskú inváziu na Ukrajinu ako regionálnu vojnu, malé štáty na východe Európskej únie si jasne uvedomujú, že „Ukrajinci bránia bezpečnosť celej Európy.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM