MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hegera už porovnávajú s Pellegrinim. Budú mať rovnaký osud?

Zahraničie si všíma zmenu vlády na Slovensku, ale vníma ju ako „staré víno v novej fľaši.“ Nikto nevie, čo očakávať od nového premiéra.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hegera už porovnávajú s Pellegrinim. Budú mať rovnaký osud?
Zdroj: TASR

Vláda Eduarda Hegera má síce nového premiéra, ale inak je to starý kabinet Igora Matoviča s jedinou zmenou na poste ministra zdravotníctva.

Nový predseda vlády má podľa portálu eurasiareview.com povesť nudného byrokrata a len čas ukáže, či bude nasledovať príbeh Petra Pellegriniho.

Mohlo by vás zaujímať

Ťažká úloha

Výmena na poste slovenského premiéra je nepochybne nádej na pokojnejšiu politickú atmosféru. „Eduard Heger sa javí byť pravým opakom svojho straníckeho šéfa a ministra financií Igora Matoviča,“ uvádza eurasiareview.com. Ale žiadna záruka to nie je. Doslova píše, že Hegerov kabinet je len staré víno v novej fľaši.

„Nový premiér bude mať plné ruky práce, aby zvládol svojho ministra financií a ďalšie nevyriešené koaličné problémy,“ približuje portál.

Svojim čitateľom vysvetľuje, že dominantnou stranou v koalícii stále zostáva OĽaNO aj so svojím problematickým predsedom, ktorý sa nezmenil. Jeho vládnou metódou bol chaos a rozklad štandardných inštitúcií a postupov.

Vyžíval sa v „predvádzaní šou a agresívnej komunikácii,“ čo napokon viedlo až k jeho pádu. Formálnu funkciu stratil, ale prakticky je stále najvplyvnejším mužom koalície.

Ďalšie dianie v slovenskej politike:

Ako Pellegrini?

Portál popisuje Eduarda Hegera ako bývalého manažéra reštaurácie a predajcu vodky, ktorý sa označuje za kresťanského aktivistu. „Má povesť človeka, ktorý je zmierlivý a možno aj nudný byrokrat.“

Ku cti mu nepochybne slúži poznámka, že jeho nekonfliktná povaha sa perfektne hodí do ťažkej pandemickej doby, čo dokazuje aj príklad nemeckej kancelárky Angely Merkelovej alebo novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej.

„Podľa niektorých analytikov ho Matovič vytiahol hore práve preto, že ho nevníma ako politického rivala, ktorý by dokázal vykročiť z jeho tieňa,“ píše eurasiareview.com.

Najprv neviditeľný

Lenže to sa môže zmeniť, ako to už dokazuje minulosť. Hegerova snaha zmierňovať konflikty sa ponáša na štýl Petra Pellegriniho. Aj jemu kedysi stranícky šéf Robert Fico zveril premiérsky post a potom nemilo zistil, že ho politicky prerástol.

„Aj Pellegrini bol politicky úplne neviditeľný pred tým, ako sa stal premiérom. Nebol dokonca ani korunným princom Smeru, bol to skôr taký asistent. Dnes je z neho líder preferenčne najsilnejšej strany na Slovensku,“ dodáva portál.

Zatiaľ je však príliš skoro na hodnotenie, či sa podobne emancipuje a odtrhne aj Eduard Heger. On sám zatiaľ hovorí, že sa rozhodne nechystá vyhodiť Igora Matoviča z predsedníckeho kresla v hnutí OĽaNO.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM