MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kňažko sa zastal muža, ktorý zastrelil lupiča

Nemenovanému Čechovi z Plzeňska hrozí dlhoročný trest za mrežami, pretože vo svojom dome zastrelil lupiča. Slovenský herec Milan Kňažko ho bráni.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kňažko sa zastal muža, ktorý zastrelil lupiča
Zdroj: TASR/Marko Erd

Pristihnúť zlodeja vo vlastnom dome je mimoriadne hrozivý zážitok. Najmä ak ide o recidivistu a vraha. Presne toto sa tento týždeň stalo mužovi z Plzeňska. Pohotovo vytiahol zbraň a lupiča zastrelil, lenže teraz mu za to hrozí basa. Milan Kňažko mal pred štyrmi rokmi rovnaký zážitok a obvinenému Čechovi drží palce.

Hrozné zobudenie

Český portál CNN Prima NEWS priniesol rozhovor s Milanom Kňažkom, ktorý sa verejne zastal českého muža s obvinením na krku. Polícia ho vyšetruje pre spáchanie trestného činu ťažkého ublíženia na zdraví s následkom smrti, za čo mu hrozí až 16 rokov za mrežami. On sa pritom len bránil.

Do domu obvineného muža na Plzeňsku sa vlámal zlodej v stredu nad ránom. Majiteľ domu na neho vystrelil legálne držanou zbraňou a zabil ho.

V tej chvíli ešte majiteľ domu netušil, že násilník nebol len obyčajný zlodej, ale recidivista a vrah, ktorý si už odsedel viac ako 16 rokov za ubodanie seniora. Nedá sa preto vylúčiť, že ak by ho prekvapený muž nezastrelil, mohol sa stať jeho ďalšou obeťou.

Napriek tomu musí teraz dokázať, že jeho obrana pred lupičom bola primeraná. Ak to súd vyhodnotí inak, môže skončiť za mrežami. „Držím pánovi, ktorý zastrelil lupiča, palce,“ vyhlásil Milan Kňažko pre CNN Prima NEWS. Má totiž rovnakú skúsenosť, aj keď s iným koncom.

Trafil do nohy

CNN Prima NEWS oslovila slovenského herca, pretože aj jeho pred štyrmi rokmi znenazdajky zobudil zlodej v jeho vlastnom dome. Našťastie mal po ruke svoju legálne vlastnenú zbraň, ktorú okamžite použil.

„Čerstvo prebudený človek jedná intuitívne. Vôbec som neváhal, či mám použiť zbraň. Mal som šťastie, že som ho strelil do nohy,“ opísal svoj zážitok Milan Kňažko.

Známy slovenský herec a tribún Nežnej revolúcie lupiča nezabil, ale tvrdí, že to bola len otázka náhody. V takej chvíli vraj nikto nevie, ako to celé dopadne. Preto má pre muža z Plzeňska plné pochopenie.

„Je jasné, že keď niekto vstúpi do cudzieho domu, domáci má právo sa brániť. Každý by si mal uvedomiť, že na prvom mieste je ochrana vlastného zdravia, najbližších a majetku,“ cituje portál Kňažkove slová. Je presvedčený, že ak majiteľ domu konal v sebaobrane, je v práve.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM